UTRIKES Fox News Tucker Carlson går hårt åt Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj efter att han framhärdat i att roboten som slog ned i Polen var rysk. Enligt Carlson ljuger Zelenskyj medvetet i ett försök att starta ett storkrig.

Under onsdagen kom flera högt uppsatta Nato-ledare att gå ut med att roboten som slog ned på en polsk bondgård nära den ukrainska gränsen i tisdags var en ukrainsk luftvärnsrobot. Inledningsvis hävdade framförallt polska, baltiska och ukrainska makthavare att det var en rysk missil och att Ryssland nu angripit Nato.

En av dessa var Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj, som fortsatte förneka att det skulle röra sig om en ukrainsk luftvärnsrobot och hävdade att man hade ”ryska spår” som man ville dela med sig av till Nato.

Fox News frispråkige kommentator Tucker Carlson ifrågasätter nu USA:s samarbete med den judiske presidenten, då han menar att Zelenskyj medvetet ljuger för att dra in USA i kriget.

— Zelenskyj fortsatte att ljuga i teve. När man leder ett land där fri press har förbjudits, vilket är fallet i Ukraina, förstår man kanske inte att resten av världen inte kan tvingas att tro på vad man säger, man kan inte kasta dem alla i fängelse, säger Carlson, och fortsätter:

— Så han fortsatte att säga det ni vet inte är sant. Citat: ”Det råder inga tvivel om att detta inte var vår missil. Jag tror att det var en rysk missil, baserat på våra militära uppgifter”. Återigen: Det är inte bara osant, utan även en lögn riskerar att få miljoner amerikaner dödade.

Tucker Carlson frågar sig nu om det inte är dags att ”sluta backa den här killen” nu när han ”ljuger medvetet för att dra in oss i ett krig”.

Enligt RT har Zelenskyj dock tvingats göra vissa avsteg från sitt påstående om att han är ”övertygad” att det inte var en ukrainsk luftvärnsrobot som slog ned i Polen utan ”rysk terrorism” som nu hotade ”Natos gemensamma säkerhet”.

— Jag vet inte vad som hände den här gången. Vi vet inte med 100 procent. Men jag är säker på att det fanns en rysk missil och jag är säker på att vi avfyrade luftvärnsrobotar, sa Zelenskyj under en paneldebatt med Bloomberg New Economy forum på torsdagen.