FAKE NEWS En 35-årig journalist som låg bakom AP:s nyhet om att en rysk robot landat i Polen får nu sparken. Enligt uppgift ska journalisten ha vilselett redaktionen inför publiceringen.

Det var under tisdagen förra veckan som medier i väst publicerade nyheten om att Ukrainakonflikten eskalerat till en sådan nivå att en rysk kryssningsrobot slagit ned i Polen. Eftersom Polen är ett Natoland sågs det som ett eventuellt förspel till en storkonflikt mellan krigsalliansen och Ryssland.

Nyheten publicerades ursprungligen av en journalist på den amerikanska nyhetsbyrån Associated Press (AP) vid namn James LaPorta, som i sin tur citerade en ”anonym källa” inom den amerikanska regeringen. Nyheten om att Ryssland eskalerat konflikten genom att döda två polska bönder med en kryssningsrobot kom sedan snabbt att spridas av både politiker och medier i väst.

Med undantag för Ukrainas judiske president Volodomyr Zelenskyj drog dock de flesta medier och regeringar redan dagen efter slutsatsen att det rörde sig om en ukrainsk luftvärnsrobot som slagit ned i Polen. AP kom också att publicera en rättelse till sitt ursprungliga påstående.

Den prestigefyllda nyhetsbyrån fick i efterhand kritik för publiceringen, som har beskrivits som ”vårdslös” med tanke på den redan uppskruvande stämningen mellan Nato och Ryssland och de troliga konsekvenserna av en militär konfrontation mellan blocken.

Ljög för att få den sensationella storyn publicerad

Nu ska AP dessutom ha sparkat LaPorta för publiceringen, skriver Washington Post. Tidningen skriver att den 35-årige journalisten arbetade som reporter i frågor rörande USA:s nationella säkerhet och att han själv har bakgrund som marinkårssoldat.

Enligt uppgift ska det inledningsvis ha rått en viss tveksamhet på AP:s redaktion huruvida man skulle publicera LaPortas nyhet. En redaktör ska ha uttryckt att man borde invänta bekräftelse från en annan källa medan en annan uttryckte att hon ”inte kunde tänka sig att en amerikansk regeringstjänsteman skulle kunna ha fel om något som detta”.

I slutändan valde AP:s redaktion dock att publicera nyheten, enligt uppgift efter att LaPorta felaktigt hävdat att en av nyhetsbyråns högsta chefer godkänt publiceringen.

AP vill inte kommentera det specifika personalärendet, men nyhetsbyråns talesperson Lauren Eston antyder i ett uttalande att det inte var LaPortas första snedsteg:

Associated Press stränga redaktionella standarder och arbetsmetoder är avgörande för AP:s uppdrag som en självständig nyhetsorganisation. För att försäkra att vår rapportering är korrekt, rättvis och faktabaserad följer vi och upprätthåller dessa standarder, inklusive användandet av anonyma källor. När våra standarder bryts måste vi vidta nödvändiga åtgärder för att skydda nyhetsrapporteringens integritet. Vi tar inte lätt på dessa beslut, ej heller grundas de i isolerade incidenter.