YTTRANDEFRIHET Elon Musk försvarar sig mot anklagelser om att han gjort Twitter till en ”högerextrem” plattform. Enligt Musk tillät han till och med den ”vänsterextrema” AP-lögnen om att en rysk robot slog ned i Polen.

Sedan Elon Musk tog över Twitter tidigare under hösten har han frenetiskt försvarat och förklarat sig via sitt eget konto på plattformen. Nu bemöter han även anklagelser om att Twitter under hans ledning blivit ett tillhåll endast för ”högerskurkar”.

Musk menar att inte ett enda vänsterkonto har drabbats av permanent avstängning under hans ledning. Som exempel tar Musk att han till och med tillät den anrika nyhetsbyrån Associated Press (AP) att sprida fake news om att Ryssland eskalerat konflikten i Ukraina genom att döda två polska bönder med en kryssningsrobot.

AP:s påstående om att Ryssland angripit Nato-territorium fick snabb spridning, även bland ledare för Nato-länder, och hade kunnat sätta igång ett tredje världskrig. När det konstaterades att det var en ukrainsk luftvärnsrobot som landat på den polska bondgården fick AP gå ut med en rättelse och har sedan dess avskedat reportern som var först med att publicera den falska nyheten.

Tillåter inte ifrågasättande av "förintelsen"

Musk meddelade också nyligen att inlägg med ”hatinnehåll” i framtiden inte kommer att tas bort. Däremot kommer de att utsättas för en slags ”skuggbanning” – med andra ord måste man aktivt söka upp dem för att de ska synas – samtidigt som man inte ska kunna tjäna pengar på dem. Musk kallar policyn för ”freedom of speech, but not freedom of reach” [ungefär ”yttrandefrihet men inte spridningsfrihet. reds.anm.].

Nyligen upptäckte Nordfront dessutom att alternativet ”att påstå att en våldsam händelse inte inträffat” kan väljas när man anmäler en tweet. Alternativet verkar ha tillkommit efter Musks övertagande av Twitter och innefattar förutom ”förintelsen” även 9/11 och skolskjutningen i Sandy Hooks som exemel.

Enligt vad Nordfront erfar har Twitterkonton också nyligen stängts av efter att ha delat revisionistiskt material.

Skärmbild från Twitters rapporteringsfunktion.