UTRIKES Jens Stoltenberg meddelade under onsdagen att krigsalliansen kommit fram till att inget tyder på att Ryssland planerar aggressioner mot Nato-länder. Istället tyder allt på att incidenten i Polen var en ukrainsk robot, menar Nato-bossen.

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj, baltiska politiker och polsk media pekade snabbt ut Ryssland bakom incidenten i östra Polen, där en robot slog ned i en bondgård på tisdagen och dödade två män. Men efter att incidenten undersökts pekar allt på att det i själva verket var en ukrainsk missil som slog ned i grannlandet, vilket Nordfront rapporterade om igår.

Detta bekräftar nu även Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, som säger att krigsalliansen inte ser ”några indikationer” på att Ryssland planerar ”offensiva militära åtgärder” mot krigsalliansens medlemsländer.

Detta besked gav Stoltenberg efter det blixtinkallade Nato-möte som hölls under onsdagen, där även krigsalliansens sympatisörer såsom Sverige deltog med representanter.

Inte heller Polen tror att roboten hade avfyrats av Ryssland, utan säger nu att det rörde sig om en ukrainsk luftförsvarsrobot som avfyrats i syfte att bekämpa ryska kryssningsrobotar.

— Det finns ingenting som tyder på att det var en avsiktlig attack mot Polen, säger landets president Andrzej Duda, rapporterar polska TVN24.

Natos inställning är dock att man inte kan skylla Ukraina för det inträffade, eftersom landet endast försvarar sig mot den ryska aggressionen.

Kiev vidhåller att det var en rysk robot

Men i Kiev vill man inte kännas vid att en ukrainsk robot skulle ha landat i Polen – inte ens av misstag. Oleksiy Danilov, sekreterare vid Ukrainas nationella säkerhetsråd, skrev under onsdagen på Twitter att man sitter på ”ryska spår” gällande nedslaget. Kiev kräver därför tillgång till nedslagsplatsen för en ”gemensam undersökning”.

Inte heller Zelenskyj backar från sitt tidigare påstående om att det rörde sig om en rysk robot.

— Det är ingen tvekan om att missilen som orsakade explosionen i Polen inte var ukrainsk, säger han enligt Interfax.