INRIKES. Efter ett fotbollsderby i Stockholm i våras, där det uppstod konflikt mellan polisen och AIK-supportrar, cirkulerade en film på sociala medier där en polis hotade att bryta fingret av en fotbollssupporter. Enligt åklagaren är det dock inte fråga om ett hot utan en varning och därmed inleds ingen förundersökning.

Efter fotbollsderbyt den 12 maj mellan Djurgården och AIK på Tele2 i Stockholm uppstod en konflikt mellan polisen och AIK-supportrar. En film började cirkulera på sociala medier där man bland annat kunde höra polisen hota att bryta fingret av en supporter och se hur polisen med dragna batonger jagar supportrarna och skriker att de ska lägga sig ner på marken.

— Ska jag bryta fingret av dig? frågar en polis en supporter som tvingats lägga sig ner på marken.

Polisen gör gällande att de försökt avvärja bråk mellan supportrarna, medan polisen i sin tur av supportrarna anklagas för övervåld. Polisen anmälde själva hotet om att ”bryta ett finger” samt ett batongslag mot supportrarna. Brottsrubriceringarna var olaga hot för hotet om att bryta ett finger och misshandel för batongslaget.

Åklagaren menar dock att det inte går att avgöra om batongslaget träffar personen och att hotet om att ”bryta ett finger” egentligen är omtanke och syftar på att fingret skulle kunnat skadas om polismannen behövt agera med våld.

— Jag menar att det inte är ett regelrätt hot utan en varning, ”om du inte stoppar undan telefonen kan det gå så illa att jag måste ta tag i dig och då kan jag av misstag bryta av fingret”, säger chefsåklagare Elisabeth Brandt till DN.

18 anmälningar angående polisens beteende inkom till Justitieombudsmannen efter derbyt mellan Djurgården och AIK vid Tele2 arena i Stockholm i maj. Det handlar dels om att personer oprovocerat utsattes för batongslag och pepparsprejades, men även att de omhändertogs och bussades bort före eller efter matchen, trots att de inte ska ha gjort något olämpligt.

Källor:
Efter polisens agerande vid derbyt – förundersökning inleddes inte
Polisens batongslag utreds inte: ”Ser inte att det träffar”


  • Publicerad:
    2019-07-16 20:30