INRIKES. På onsdagskvällen fritogs två grovt kriminella från Råby ungdomshem i Lund. Polisen har gått ut med rikslarm efter rymlingarna men har valt att hemlighålla namn och utseende på de båda.

På onsdagskvällen fritogs två personer av beväpnade män från Råby ungdomshem i Lund. Personerna som är 18 år respektive 19 år gamla är dömda för mord respektive mordförsök, skriver SVT Nyheter.

Ungdomshemmet saknade så kallat perimeterskydd som är ett områdesskydd i form av kraschtestade grindar, stängsel, staket och andra anordningar som ska skydda mot inkräktare.

— Det här ska inte hända, kommenterade Stefan Hell Fröding, pressansvarig vid Statens institutionsstyrelse, SiS, det inträffade till SVT.

Polisen har gått ut med rikslarm efter de både grovt kriminella och dömda förbrytarna som man menar ”inte är omedelbart farliga för allmänheten”. De har emellertid varken gått ut med namn eller bilder av de båda fritagna, varför det är omöjligt att veta om man träffar på de förrymda brottslingarna.

— Vi ser inte att de är en omedelbar fara för allmänheten men däremot har de ett våldskapital i och med att de har begått grova brott, säger Joakim Nyberg, kommunpolischef i Lund till SVT.

Polisen känner sig ändå trygg i att veta vilka de båda är.

— Vi vet vilka de är, var de är hemmahörande, var de brukar vistas och vilka kontakter de har. Vi känner till deras flickvänner, anhöriga och så vidare. Så under dagen kommer vi att fortsätta att leta efter de två personerna utifrån de uppgifter vi har, sade Calle Persson, presstalesperson hos polisen på torsdagen till SVT.

För att försöka hindra liknande händelser i framtiden har nu polisen ”satt igång ett stort säkerhetsprojekt”.

— Det här ska inte hända. Vi har satt igång ett stort säkerhetsprojekt på myndigheten som ska presenteras i närtid, meddelar Hell Fröding till SVT.


  • Publicerad:
    2020-08-21 10:25