UTRIKES. En polisanmälan har upprättats mot klistermärken i England som uppmanar vita att sluta känna skuld för sin rastillhörighet.

Kommunen i Ipswich, sydöstra England, har rivit ned ett 60-tal planscher och klistermärken som klassas som rasistiska budskap för vit makt.

Budskapen på affischerna är bland annat ”Ta inte på dig vit skuld”.

En talesman för Ipswich kommun, Max Stocker, sade till tidningen The Independent att kommunen arbetar för att plocka bort affischerna.

Liknande budskap har synts på flera olika håll i Storbritannien under de senaste månaderna.

I Bristols centrum hade någon förra veckan satt upp affischer med budskapet ”Det är okej att vara vit”.

En del av dessa planscher är märkta med gruppen Hundred Hands (”Hundra-Händer”) namn, en grupp på sociala medier som uppmuntrar till spridning av meddelanden med denna typ av ”vit makt-meddelanden”, som The Independent kallar dem.

”Oacceptabelt”
Tidningen intervjuade en Ipswichbo, Samantha Murray, som sade att hon själv har rivit ned tio av affischerna.

— Sånt här ska inte finnas här. Ipswich är en trevlig mångkulturell stad. Normalt sköter folk bara sina liv, sade hon till tidningen.

Bryony Rudkin som är Labourpolitiker och vice ordförande för kommunen, sade att ”vit makt-budskapen är bedrövliga”.

— Det här rasistiska beteendet representerar inte Ipswich människor eller vår stad. Kommunpersonal har skickats ut på stan under veckoslutet för att ta bort klistermärkena, sade Bryony Rudkin.

Polisen har startat en förundersökning av affischerna och är enligt en talesman för polisen i Suffolk medvetna om liknande rapporter från andra delar av Storbritannien.

Ipswich kommun ber medborgarna att anmäla om de ser några fler ”vit makt”-skyltar. The Independent publicerar telefonnummer och webbplats dit medborgarna ska vända sig.

För att ge extra tyngd åt sin notis om de ”hatiska” skyltarna, publicerar tidningen i samband med rapporten även bilder på bland annat hakkors i trä som satts i brand av så kallade högerextremister i USA.

Källa:
White supremacist posters appear around UK town


  • Publicerad:
    2020-02-07 12:15