STOCKHOLM Polisen i Farsta krävde en lista av ”alla mongoliska elever” från rektorn på Stockholms Estetiska Gymnasium. När rektorn vägrade hotade polisen att storma skolan med ”15 uniformerade poliser”.

Det var när polisen i Farsta skulle utreda en misstänkt misshandel där förövaren pekats ut som en ”16-17-årig mongol” som Annika Hedås Falk, rektor på Stockholms Estetiska Gymnasium, fick en märklig förfrågan.

”Jag behöver namn, personnummer och hemadress på de Mongoler [sic!] som ni har som elever?”, skriver polisen i Farsta i ett mejl till rektorn som publicerats av DN.

— Jag tänkte: Det här är någon som måste ha tappat sin etiska kompass. Kan det vara på riktigt eller är det ett bluffmejl?, säger Hedås Falk i en kommentar till tidningen.

Enligt Hedås Falk brukar poliser vanligtvis besöka henne fysiskt och legitimera sig ifall de behöver uppgifter.

— Men i det här fallet ville polisen få mig som rektor att definiera minderåriga elever utifrån etnicitet, och dessutom skicka över känsliga personuppgifter digitalt. Det är både oetiskt och i strid med GDPR, berättar hon.

Men polisen var ihärdig och hävdade bland annat att de redan ”fått uppgifter från samtliga gymnasium, även de med skyddad id och papperslösa” som kan tänkas vara just mongoler. När rektorn fortsatte att streta emot började polisen hota med husrannsakan.

— En polis ringde upp och sa att ”om 15 uniformerade poliser stormar in i skolan” är det mer integritetskänsligt än att jag bara låter dem få uppgifterna, berättar hon.

Nu har Hedås Falk anmält polisen i Farsta till Justitieombudsmannen (JO), som nu ska utreda saken. 2013 blev det stora kontroverser när det avslöjades att polisen i Skåne hade upprättat ett register över 4 741 zigenare. Detta ledde till att personerna på listan fick skadestånd efter ett beslut av JK eftersom man hävdade att de registrerats utifrån sitt etniska ursprung. Enligt Henås Falk är polisens begäran jämförbar med det så kallade romregistret.

— Jag vill veta hur JO ser på saken: Är jag skyldig att upprätta listor på elever baserat på etnicitet när polisen efterfrågar det? Kan polisen begära att jag ska mejla över namn och kontaktuppgifter för människor som lever med skyddad identitet eller är papperslösa?, säger hon och tillägger att regeringens förslag om utökat informationsutbyte om illegala invandrare mellan myndigheter inte har börjat gälla ännu.