INRIKES. Polistidningen rapporterar att det kommer in alltfler tips om åklagare, domare, poliser och polisstudenter som använder olaglig narkotika. Tipsen har dubblerats sedan förra året.

Det är främst en ökning bland polisstudenterna skriver Polistidningen. Chefen för särskilda utredningar Ebba Sverne Arvill bekymras över detta.

— Ser man internationellt så går vi mot en allt mer drogliberal hållning, framförallt bland ungdomar. Risken är att det här kommer att bli ett vanligare problem inom Polisen eftersom vi står inför stora rekryteringar.

Arvill påpekar även att poliserna riskerar att utsättas för påtryckning av de kriminella som de köper den olagliga narkotikan ifrån. Till Polistidningen berättar Arvill följande:

— Det är främst eget bruk och innehav. Cannabis och amfetamin är ett par av de droger som förekommer, men vi har även fall av dopning. Det finns också misstankar om försäljning.

I USA har den judiska multimiljardären George Soros lagt ut över en halv miljard kronor i politiska kampanjer i USA för legaliseringen av marijuana. Den nätbaserade tidningen Accuracy in Media skrev 2016 en lång artikel om hur Hollywood påverkar människor till en större acceptans för olaglig narkotika.

På frågan vad polismyndigheten kan göra som arbetsgivare svarar Arvill:

– Vi har föreslagit att myndigheten ska undersöka möjligheten att införa slumpvisa drogkontroller bland medarbetarna. Poliser bär ju vapen och de kör mycket bil. Vi har haft trafikolyckor där poliser har testats positivt.


  • Publicerad:
    2020-04-15 16:45