Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Polisens teori: konspirationsteoretiker bakom sabotage av telemaster i Skåne

Av Redaktionen, 2020-04-18
redaktionen@nordfront.se

INRIKES. I slutet av mars saboterades två telemaster i Skåne med några dagars mellanrum. Polisens uppslag är enligt Aftonbladet att ”konspirationsteoretiker” eller ”djurrättsaktivister” kan ligga bakom, medan man helt ignorerar att vänsteraktivister i Europa uppmanat att skapa kaos i samhället under coronakrisen genom att ”plundra affärer och krossa elnätet.

Genrebild: Pixabay (Public Domain).

I slutet av mars skedde attentat mot två telemaster i Skåne med några dagars mellanrum, berättar Aftonbladet. Den ena masten fälldes medan den andra stod kvar trots att det fanns risk att den skulle rasa.

Tillvägagångssättet ska ha varit att bultar lossades och en metallvajer kapades.

De båda händelserna utreds som grovt sabotage på polisens avdelning för grova brott i Helsingborg.

— Det handlar om väldigt allvarliga gärningar som är riktade mot staten och hela samhällsstrukturen i Sverige eftersom det rör sig om telemaster. Vi ser väldigt allvarligt på det här, säger spaningsledaren Mattias Nildén.

Inga misstänkta finns men spaningsledaren meddelar att det finns några olika uppslag och att man i utredningen samverkar med olika myndigheter och experter.

Polisens misstankar: Anti-5G-rörelsen eller djurrättsaktivister kan ligga bakom sabotagen
Polisen undersöker bland annat den så kallade anti-5G-rörelsen, som hävdar att strålningen från 5G-master påverkar kroppen och ger liknande symptom som covid-19.

Teorin är att det i många fall är 5G som ligger bakom symptomen medan myndigheter använder covid-19 som förevändning att införa ett totalitärt övervakningssamhälle. I Storbritannien har anti-5G-aktivister fällt runt 20 5G-master.

Polisen undersöker även uppslaget att ”främmande makt” begått attentaten, liksom man gjorde 2016 då den 332 meter höga Häglaredsmasten utanför Borås fälldes. Då funderade polisen på om sabotaget kunde vara ett stresstest mot det svenska totalförsvaret.

Ett tredje uppslag är djurrättsaktivister som kanske misstänker att ”något fridlyst djur” bor i närheten av masterna.

— Vi tar hjälp av alla möjliga, de som är duktiga på djurrättsaktivister, om det kunde bo något fridlyst djur där, berättar Nildén.

Förbiser uppmaningar från våldsvänstern att ”krossa elnätet”
Ett fjärde uppslag som polisen antingen förbisett, eller Aftonbladet kanske inte vill berätta om, är att vänsteraktivister i Tyskland uppmanar till att skapa kaos i samhället under coronakrisen genom att ”plundra affärer och krossa elnätet.

De båda masterna som saboterats ägs av 3GIS, ett bolag som samägs av Telenor och 3. Masterna är nu återställda och fungerar.

Tekniker har kontrollerat övriga master i området och säkerheten har förstärkts. Polisen befarar dock att nya sabotage kan ske.

— Tyvärr får vi vara beredda på att det kan fortsätta och att vi får fler såna här fall. Men det återstår att se om vi kan utläsa något mönster, säger Nildén.

Den ena telemasten fälldes den 16 mars på kvällen mellan 21 och 23 i Örkelljunga och den andra den 21 mars i Hyllstofta utanför Klippan.


  • Publicerad:
    2020-04-18 12:50