BROTT Två poliser döms till ett års fängelse för falsk angivelse och hemfridsbrott efter att ha hittat på brottsanklagelser mot en man.

Det var i mars förra året som polis larmades till en bostad i Landskrona i Skåne. En kvinna larmade om att hennes man var kraftigt berusad och betedde sig illa.

Två polismän åkte till bostaden och knackade på dörren en lång stund, men Landskronabon vägrade att öppna dörren. ”Ni har ingen rätt att komma in här”, ska han ha ropat genom dörren.

Efter en stund bestämde sig polismännen för att sparka in dörren och gripa mannen.

Lögnerna fångades på film

I en övervakningsfilm inifrån hallen i bostaden kan man se hur polisen använder pepparsprej mot Landskronabon flera gånger, samt sparkar mot honom när han har lagt sig på golvet. Man hör även polismännen diskutera om hur de ska motivera gripandet, där de kommer fram till att mannens berusning inte räcker för att legitimera ingripandet. Istället hittar de på att Landskronabon har hotat poliserna.

Vi griper honom för någonting eller…jag vet inte…”, säger en av poliserna. ”Vi skriver hot mot tjänsteman, vi tar det, vi säger han hotade att döda oss…”, fortsätter de.

Övervakningsfilmen fångar upp polisernas diskussioner om vad de i efterhand ska anklaga mannen för, men fångar dock inte upp några hotelser.

Förlorar jobbet och döms för flera brott

Lunds tingsrätt bedömer att poliserna inte agerade korrekt och dömer dem nu till ett års fängelse vardera för falsk angivelse och hemfridsbrott. Straffvärdet uppgår egentligen till 1 år och fyra månaders fängelse, men tingsrätten menar att hela straffet inte behövs då polismännen förlorar jobbet.

De ska dessutom betala 100 000 kronor i skadestånd till Landskronabon.