TEKNIK. En kinesisk app där man kan sätta vilken persons ansikte som helst i vilket sammanhang som helst har blivit populär.

En ny kinesisk mobilapplikation där man kan sätta vilken persons ansikte som helst i vilket sammanhang som helst – så kallad deepfake-teknik – har blivit den mest sålda appen den senaste veckan i Kina.

Man kan ladda upp en bild på sig själv för att på så sätt få det som att se ut att man medverkat i exempelvis TV-serien Game of Thrones.

Lägger man upp flera bilder på sig själv eller en annan person när personen till exempel blinkar eller gapar blir deepfakevideon ännu mer trovärdig.

Eftersom den nya tekniken i dagsläget är tillgänglig för allmänheten är folkfientliga politiker mycket oroliga för den. Den judisk-amerikanske kongressledamoten Adam Schiff vill lagstifta mot tekniken för att enligt egen utsago skydda mot fejkade påverkanskampanjer inför 2020 års presidentval.

Även om många inte tycker att den nya tekniken i grunden är något bra menar dessa dock att ju mer utspridd tekniken är, desto lättare blir det för människor att betvivla saker de ser på en TV- eller mobilskärm. Blir deepfakevideor däremot förbjudna kommer det vara fritt fram för etablissemangsmedier att producera mer kontrollerad fake news.

Källa:
China’s Red-Hot Face-Swapping App Provokes Privacy Concern


  • Publicerad:
    2019-09-03 21:30