SAMTIDSHISTORIA Berth Milton Sr sprider porr i hela världen från Sverige och ideologiskt liberaliserar människors sexualmoral.

Milton: "Ok, jag ger dig tre ex. Ring mig när du sålt dem." Dagen efter ringde han. Killen: "Herr Milton, jag har sålt tidningarna, kan ni komma över med ytterligare fem?" Milton: "Hör här, jag kommer inte att leverera fem tidningar. Ta två hundra, betala för dem kontant, och har du några ex kvar när Private 2 kommer ut tar jag tillbaka dem och ger dig tvåan istället." Innan månaden var slut hade killen sålt tusen ex. Han tjänade mer på tidningen än på det andra han sålde i kiosken.

Porrkungen sida 37

Detta är ett utdrag ur boken ”Porrkungen” som skrivits av Thomas Sjöberg. Private är Berth Milton Sr:s första porrtidning och den säljer som smör. Milton Sr hade tidigare varit uppe hos justitieministern och frågat om han fick publicera grova porrbilder. Justitieminister Herman Kling kunde inte meddela honom om han kunde det, vilket fick Milton Senior att uttrycka: ”Herregud, det är ju ni som är justitieminister, det skall ni kunna säga mig.” Som en kommentar från mig i detta så tror jag inte justitieministern kunde på förhand censurera en publicering. Vi är i slutet av 60-talet och Milton Sr kränger sina första porrtidningar till kioskhandlarna. Polisen valde att beslagta alla exemplar när nr 6 kom ut, några lådor från nr 7 och en låda när nr 8 kom ut. Sjöberg skriver sedan att polisen tröttnade men också att alla beslag försvann från polisens förvaring.

Milton Sr håller på att revolutionerna svenskarnas, européernas och andra delar av världens syn på sexualitet och lust genom att rika in sig på en av mänsklighetens starkaste drifter, sexualdriften.

I Private fanns en kolumn med den svengelska rubriken ”Moral by Milton” där han förespråkade en mer liberal sexualmoral. Han hade enligt honom själv ett högre syfte:

Vi vill med Private underlätta en friare sexuell livssyn och förståelse för alla sexuella inriktningar. Vi tycker att sex är något naturligt och skönt som det är fel att smussla med eller hysa skamkänslor för. Vi vet att god erotografi har en positivt stimulerande effekt på den mänskliga sexualiteten.

Artikelförfattarens anmärkning - Erotografi - (grekiska grafein; skriva) erotisk bild eller skrift.

Sida 20

Familjen

Milton Sr:s föräldrar Helmer och Franzina Hildborg Ferdinanda Idalia Pallin fick tre barn, fadern reste runt runt med sitt tivoli och föräldrarna skiljdes åt när Berth föddes, sedan flyttade de ihop igen och sedan skiljde de sig igen. Hans syskon Jan och Ulla fick växa upp i fosterhem medan Berth bodde växelvis hos sina föräldrar. Brodern Jan besökte en gång sin pappa Helmer. När Helmer frågade hur det var med hans mor så visste inte Jan detta då de inte hade någon kontakt. Då säger Helmers dåvarande fru: ”Är det här en av dina horungar?” Varav Helmer svarade att Jan var oäkting och inte hans. Jan gick då för att aldrig mer se sin far, han valde också att ändra sitt namn till Pallin.

När Milton Sr växte upp så servade han enarmade banditer, jukeboxar och flipperspel som han hyrde ut. Konkurrenternas maskiner som stod bredvid saboterade han genom att trycka in tuggummi i dem.

Hans rykte sa att han var en hårding som blåste alla, och trodde i sin tur följaktligen – säkert på helt riktiga grunder – att alla försökte blåsa honom. Eftersom han inte höll sig till reglerna litade han inte heller på nån annan, så han jobbade alltid ensam.

Sida 25-26

Milton Sr gifte sig med Eva och fick två barn, ett av dem var Berth Helmer (junior), hans handlingar för porren kommer jag återkomma till senare i artiklarna. De bägge barnen fick en tid bo hos fosterföräldrar tills modern Eva fick ensam vårdnad. En av anledningarna till uppbrottet skall ha varit Milton Sr:s otrogna leverne. Milton Jr fick en sommar besöka pappa senior med sin syster. Milton Sr hade nu hittat en ny kvinna. Hans bägge barn fick icke komma in i huset, de fick endast tälta i trädgården, det hade regnat i flera dagar och tältet var genomvått, ändå ruckades det inte på reglerna. För junior skulle detta vara en av hans värsta somrar som barn. Detta beteende från Sr gjorde att Jr ville vara sin fader till lags i hopp om att få bekräftelse från fadern. Hur valde då Sr att utnyttja detta bekräftelsebehov hos sin son när han var mellan sju och elva år?

På somrarna när Jr besökte honom så satte han honom i arbete mot betalning, Jr stämplade Milton Sr:s namn på porrbilderna och packade ned dem i påsar för försäljning. När Jr var elva år öppnade Sr sin första porrbutik, i den fick sonen sköta superåtta-projektorn som visade porrfilmerna och fortsättning med det tidigare arbetet med bilderna. Trots slitet i faderns affär så var det inte säkert att han fick komma in i hemmet då fadern kanske hade en ny kvinna på rummet. Hade han det och de inte börjat knulla så fick han en slant och fick uppehålla sig på stan under natten. Hade han oturen och fadern påbörjat samlaget då kvittade hur mycket han bankade på dörren och ropade in genom brevinkastet, dörren öppnades inte, han fick gå ut på stan igen på natten.

När pappa Sr inte hade någon kvinna så kunde han göra saker med sin son, men så fort han hade en kvinna blev Jr osynlig och en ny kvinna hade Sr titt som tätt. År 1970 föddes tvillingar som Sr fått tillsammans med en mentalt sjuk kvinna, den psykiska sjukdomen kom i skov. Nu kände Jr att han blev helt osynlig, Jr och systern fanns inte när Sr intervjuades utan då hade han bara två barn. När den ena tvillingdottern växte upp så fick hon två barn med sin undergivna farbror Jan Pallin. Det förhållande klarade sig inte av förklarliga skäl och Senior fick ytterligare ett barn med en kvinna när han var 60 år och hon var då 20, det förhållandet sprack ganska omgående. Det är ett återkommande tema i familjen Milton att förhållanden inte klarar sig.

Expansionen av Miltons porrverksamhet

Jan Pallin jobbade som sjöman och hjälpte på det sättet till att smuggla Milton Sr:s porr utomlands. Många höjer kanske på ögonbrynen att det skulle vara förenat med fara att smuggla porrbilder men Sverige och Danmark var en oas när det kom till porren vid den här tiden, eller som jag vill se det, en infektion som spred sig vidare med bröderna Milton och deras likasinnade. I Australien fick Jan in porren med vetskap om att det kunde bli flera års fängelse som väntade honom om han blev tagen. I Finland var det också förbjudet, vid en lunch skröt en arbetare för en annan om smugglarna: ”De här killarna representerar minst hundra års fängelsestraff om de skulle bli dömda.”

Det var inte bara av ideologiska skäl som Milton Sr och andra spred porren, det var väldigt lukrativt. Milton Sr:s Private var den första porrtidningen i världen med fyrfärgstryck, andra porrtidningar var i svartvit färg. Genom smugglandet till utlandet och försäljningen i Sverige så blev han förmögen, men det var en snabb ruljans på kapitalet då Milton Sr gärna levde lyxliv och investerade i utrustning som gjorde att han kunde producera porr i en ännu högre kvalité. Ett utmärkt exempel på detta leverne var när Milton Sr blev kontaktad av ett blottarsjukt par. De ville bli fotograferade när de hade samlag. Paret var tyskar och Milton Sr ansåg att det ”sagolika Neuschwanstein” var en lämplig plats som bakgrund, andra platser där det fotats på var Grand Canyon, svenska motorvägar, Drottningholms slott, Triumfbågen och andra välkända platser i syftet att skapa en hög igenkänningsfaktor och lyx.

Milton Sr var slösaktig men han hade samtidigt en fix idé om att alltid tjafsa med porraktriserna om betalningen, det kunde han göra i timmar. Det tidigare nämnda tyska paret ville i Tyskland ha mer pengar för att bli fotograferade. Då tog Milton Sr upp en 1 000 D-mark sedel tände eld på den och sa: ”Så här gör jag med de pengar ni skulle ha haft. Jag gör hellre så än att ni får dem om det skall vara på det viset.” Han släckte sedan elden och viskade sedan till Sune Perzon som var hans privata pilot: ”Det tricket går alltid hem, men man får aldrig elda upp mer än hälften för då får man ingen ny sedel från banken.”

Milton Sr hade kunnat bränna upp sedeln och fler därtill, för hemma hos sig hade han skolådor under sängen och garderoben fyllda med utländsk valuta för flera miljoner. Det tyska paret gick med på den tidigare överenskomna betalningen och väl på plats med slottet i bakgrunden när de besteg ett berg bredvid slottet höll allting på att bli förgäves enligt en berättelse från Sune.

Milton tog många close-ups, men han var aldrig närmare än 25-30 meter. Han satt långt bort med ett teleobjektiv och plåtade för att de skulle få vara ifred. Han tog stöd mot ett omkullvält träd. Då hände det som inte fick hända. Berth Milton sa: "Nu jävlar Sune. Nu har vi flugit från Stockholm till München, åkt bil tio mil, fotvandrat upp i Alperna och karljäveln får inte stånd. Nu får du ställa upp!" Sune avböjde, han gjorde det gärna med den här tjejen, men inte där och definitivt inte i tidningen. Men det ordnade sig. Jörgen fick till slut upp den.

Sida 50-51

Detta är den första artikel av totalt tre.