ISLAND. Nordfronts isländska skribent Bror Vakur kommenterar i en artikel presidentvalet på Island som genomfördes nyligen.

island

Eftersom jag är islänning och är det relevant att jag skriver några ord om det nyligen genomförda presidentvalet på Island. Som ni redan vet fick Island en ny president, historieprofessorn Guðni Th. Jóhannesson. Nordfront.se har redan skrivit om valet i artikeln som tar upp en del av den nya presidentens bakgrund, men det finns även fler saker att tillägga. Innan jag gör det så måste jag också lägga till information om de andra kandidaterna i valet, så att våra läsare i Sverige får veta lite mer om vilka dessa är.

Det var nio kandidater som gick vidare till det egentliga presidentvalet, men tidigare fanns det totalt 22 kandidater som inte kom att samla nog många namnunderskrifter eller som drog sig ur för att Ólafur Ragnar Grímsson funderade på att ställa upp igen.

De nio personer som ställde upp i valet är:

Andri Snær Magnason (14.07.1973) 12,9%
Magnason har bland annat skrivit boken ”Draumalandið” (Drömlandet) och många fler. Han har också förespråkat bevarandet av naturen och har gjort sig känd för sitt engagemang för bevarandet av de isländska högländerna. Magnason pratar om jämlikhet och direktdemokrati.

Ástþór Magnússon (04.08.1953) 0,3%.
Är en affärsman som bedriver aktivism för världsfred. Han var även den första islänningen som startade ett kreditkortsföretag. Har även jobbat som fotograf och inom IT-branschen. Magnússon har även talat mycket mot den amerikanska krigföringen runt om i världen. Han ställde upp i presidentvalet 1996 mot Ólafur Ragnar Grímsson. Han har även försökt sig på fler kampanjer åren 2000 och 2012 men samlade inte ihop tillräckligt antal namnunderskrifter för att få deltaga som kandidat i valet. Han har kallat den förre premiärministern Davíð Oddsson en krigsförbrytare på grund av dennes stöd till den amerikanska invasionen av Irak år 2003. I april samma år deltog han i protester mot det amerikanska kriget och när han skulle uppträda i domstol gjorde han det nedsmetad med ketchup för att symbolisera offren för amerikansk aggression. Magnússon vill att Island ska vara en nation av fred och vill använda Islands territorium för fredsförhandlingar och bedriva en form av fredsindustri.

Davíð Oddsson (17.01.1948) 13,9%.
Den kände/ökände och den mest kontroversiella politikern i Islands historia. Oddsson är medlem i det isländska centerpartiet ”Sjálfstæðisflokkurinn” (Självständighetspartiet). Han är utbildad advokat och var under åren 1982-1991 borgmästare i Reykjavik. Han var även partiledare för Självständighetspartiet mellan åren 1991-2004. Oddsson har även varit VD för ”Bank of Iceland” mellan åren 2005-2009. Han har under många år varit en del av den ”isländska eliten” och betraktas som korrumperad. Försäljningen av de statliga telefon- och postbolagen till det privata näringslivet var hans verk. På Island anser man även att Oddsson var en av huvudorsakerna till den stora isländska bankkrisen 2008, då han var den ansvariga bakom privatiseringarna av de tre största bankerna på Island.

Elísabet Kristín Jökulsdóttir (16.04.1958) 0,5%.
Författare och poet. Har arbetat med många saker i sitt liv. Har publicerat böcker och skrifter. Är förmodligen en vänstervriden kulturpersonlighet.

Guðni Th. Jóhannesson (26.06.1968) 39,9%.
Historielärare vid Islands universitet. Har examen i historia och statsvetenskap från universitetet i Warwick. Har även examinerats vid universitetet i Oxford. Jóhannesson växte upp i en katolsk miljö men avsade sig religionen senare under livet. Mer om honom lite längre fram i artikeln.

Guðrún Margrét Pálsdóttir (15.03.1959) 0,2%.
En sjuksköterska som har arbetat hos ABC-barnhjälpen (ABC-children’s aid). Fick den Isländska falkorden av den förre presidenten Ólafur Ragnar Grímsson för sina insatser i internationellt välgörenhetsarbete. Pálsdóttir är en rätt så okänd kristen kvinna som arbetar hårt för att göra gott.

Halla Tómasdóttir (11.10.1968) 28,9%.
Ekonom, lärare och en internationell talare. Hon har jobbat med administration samt personalledning och organisationsutveckling i USA. Återkom till Island och jobbade som lärare i affärsutveckling och grundade projektet ”rikedom genom kvinnomakt” (Wealth through the power of women) med syftet att uppmuntra fler kvinnor att bli en del av företagsvärlden. Tómasdóttir grundade företaget ”Auður Capital” som senare skulle sättas under bevakning av den isländska finansinspektionen. Hon är en feministisk affärskvinna som arbetar för ”jämställdhet” och kvinnors ökande närvaro i affärs- och finansvärlden. Besitter också en ”mörkare sida” där hon kontrollerade 800 miljoner ISK av Jón Ásgeir Jóhannessons tillgångar. Stödde förslaget att låta de isländska skattebetalarna stå för notan i de kraschade bankerna. Hennas kampanj betalades av Jón Ásgeir Jóhannesson.

Hildur Þórðardóttir (02.12.1967) 0,1%
Utbildad etnolog. Förefaller att vara en av tre kvinnor som är idealister och vill göra gott. Vid en intervju uppgav hon att hon vill att folket ska känna att de är värda någonting och att hon kunde besöka alla och berätta för dem att det ”du är värd någonting”. Hon stöder mer jämlikhet, mer demokrati och mer makt till folket. Hon är egentligen en okänd person som ställde upp i presidentvalet.

Sturla Jónsson (04.11.1966) 3,3%
Mer känd som lastbilschauffören. En isländsk arbetare. Var egenföretagare när bankkrisen slog till på Island. Just före krisen deltog han i protester mot de höjda bränslepriserna där konflikter med ordningsmakten uppstod. Jónsson är också känd för sitt engagemang mot banksystemet där han har specialiserat sig i de isländska bankregleringarna. I ett rättsfall mot en bank som yrkade på att Jónssons hus skulle tillfalla banken visade han att bankens agerande vid långivningen hade varit olagligt. Ställde även upp i parlamentsvalet 2013 som enmansparti, men kom inte in i parlamentet. Betraktas som en arbetarklasshjälte. Är patriot.

Mina intentioner med att berätta om kandidaterna är också att synliggöra det isländska folket och vad som den ”vanlige” islänningen tänker på i dessa tider.

Den nya presidenten Guðni Th. Jóhannesson är socialdemokrat eller i vart fall vänstervriden i sin politiska övertygelse, han var även positivt inställd till Icesave-uppgörelsen. Han är gift med en kanadensisk feminist vid namn Eliza Reid. Jóhannesson är även en stark supporter till EU och kommer mest troligt att arbeta för en isländsk anslutning till EU. Vid en intervju uppgav Ástþór Magnússon att han var säker på att Jóhannesson understöddes ekonomiskt av den amerikanska underrättelsetjänsten CIA. Jóhannesson har även fällt illa omtyckta kommentarer kring ”Torskkrigen” där han talade illa om den isländska framgången i fiskestriden. Hos allmänheten i Island tillhör Torskkrigen den allmänna nationalstoltheten. Han är även känd för att förringa människor som inte hyser samma åsikter som hans själv gör, och uppvisar en ”akademikerarrogans” gentemot vanligt folk på Island och kallar folket för extrema och okunniga.

Vad som kommer att hända är någonting framtiden får utvisa men jag räknar inte med att Guðni Th kommer att sitta på sin post i mer än fyra år. En annan kommentar jag har gjort angående valet är att när du röstar bör du använda en bläckpenna istället för blyertspenna som gör det enkelt att valfuska. Men varför inte avskaffa den så kallade demokratin och införa ett riktigt folkstyre i form av nationalsocialism?

/Bror Vakur


  • Publicerad:
    2016-07-06 14:00