ISLAND. På Island växer motståndet mot EU. Inte sedan mätningar i november 2013 har stödet för nej-sidan varit så stark som nu. 55 procent säger nu tydligt nej till ett medlemskap.

Iceland-Flag-Map

Motståndet mot EU fortsätter att växa på Island. Alltsedan en rödgrön regering ansökte om medlemskap för drygt sju år sedan har nej-sidan haft övertaget i opinionsmätningarna. De inledande förhandlingarna gick trögt tack vare den dåvarande fiske- och jordbruksministern Jón Bjarnason som nästan på egen hand satte stopp för två viktiga områden. Statsministern som lämnade in ansökan, Jóhanna Sigurðardóttir, felbedömde även förhandlingstiden och trodde att det hela skulle vara klart på ett och ett halvt år, något som inte heller gick vägen tack vare andra klarsynta statsråd.

2013 lades förhandlingarna på is av den rödgröna regeringen och inför Alltingsvalet det året utlovade Självständighetspartiet och Framstegspartiet en folkomröstning om förhandlingarnas framtid. Löftet hölls inte och resulterade i protester och demonstrationer.

Även om stödet för ett medlemskap är svagt vill många slutföra förhandlingarna vilket skulle betyda att medborgarna sedan skulle få folkomrösta och på så sätt avgöra frågan om inträde.

I senaste opinionsundersökningen gjord av MMR säger 55 procent av islänningarna nej till ett inträde i unionen och ja-sidan får 24,7 procent. Senast nej-sidan var så stark var i november 2013. Detta betyder att 19,8 procent varken är för eller emot en anslutning till EU.

Källa:
Isländskt EU-motstånd fortsätter att växa


  • Publicerad:
    2016-07-28 22:30