ISLAND. Efter de läckta Panama-dokumenten som visar att flera personer i regeringsställning gömt undan pengar i skatteparadis kräver nu folket regeringens avgång och ett nyval.

Vreden är stor efter att de nyligen läckta Panama-dokumenten uppges visa hur flera personer ur regeringen gömt undan pengar i skatteparadis för att slippa bli beskattade. Tusentals personer har samlats utanför det isländska parlamentet för att kräva regeringens avgång.

Statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson är en av de utpekade skattesmitarna och även finansministern samt inrikesministern ska ha stora tillgångar i skatteparadis som Seychellerna och Brittiska Jungfruöarna. De anklagade menar dock att inga lagar har brutits och statsministern uppger att han inte har några planer på att avgå.

— Jag har inte övervägt att sluta på grund av detta – och jag kommer inte heller att avgå på grund av detta, säger Gunnlaugsson.

En namninsamling har startats där man kräver att statsministern avgår, den är nu uppe i 21 500 underskrifter. Även oppositionspartierna med Socialdemokraterna i spetsen står bakom kravet och menar att landet håller på att bli korrupt och gör en jämförelse med två östländer.

— Vi är nu i samma grupp länder som Ryssland och Ukraina, säger Sigríður Ingibjörg Ingadóttir från Socialdemokraterna.

Källa:

Avgångskrav i Island efter avslöjande


  • Publicerad:
    2016-04-04 21:00