Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Judisk finansiär bakom läckta Panama-dokumenten

Av Redaktionen, 2016-04-04
redaktionen@nordfront.se

VÄRLDEN. I de så kallade Panama-dokumenten avslöjas det hur flera världsledare, banker och storföretagare har använt sig av ”brevlådeföretag” för att slippa betala skatt. Bland dokumenten finns flera europeiska ledare, men media har valt att lägga fokus på hur Rysslands president Vladimir Putins ”närmsta krets” gömt undan pengar.

Panama

Över elva miljoner dokument har läckt som visar hur advokatfirman Mossack Fonseca, baserad i Panama, har hjälpt företagare, makthavare, idrottsprofiler och kriminella att gömma undan förmögenheter i så kallade brevlådeföretag i länder med lågt skattetryck. Dokumenten uppges vara världens största läcka.

I Sverige har bland andra banken Nordea pekats ut som en aktör i skattesvindleriet. 400 svenska företag och privatpersoner finns i dokumenten. Bland annat en it-miljonär, en skodesigner med säte i Västsverige och en läkare som driver praktik i Stockholm vilka har lurat staten på tiotals miljoner kronor. Skatteverkets chef Anders Bäck säger att man nu kommer att kräva ut identiteterna på de svenskar som finns i dokumenten.

Mossack Fonsecas företrädare har försvarat sitt handlande och menar att man inte har något att göra med vad företagen man hjälpt till med att starta använts till.

— Vi anser att det pågår en internationell kampanj mot personlig integritet. Integritet är en helig mänsklig rättighet, men det finns människor som inte förstår det. Vi tror definitivt på integritet och kommer att fortsätta arbeta så att laglig sekretess kan fungera, säger Ramon Fonseca, chef för advokatfirman.

Media fokuserar på Ryssland
Trots att över hundra personer i maktposition, däribland kungen av Saudiarabien, Islands statsminister, Argentinas president och Ukrainas president har anklagats för att ha gömt undan pengar i skatteparadis har internationella medier valt att lägga fokus på Rysslands president Vladimir Putin som fått agera affischpojke. Detta trots att det är vad man benämner som ”Putins närmsta krets” som anklagas och inte Putin själv.

Medias fokus har fått skarp kritik på sociala medier där man menar att det hela är en propagandaaktion mot Ryssland:

Bakom avslöjandet ligger organisationen ”International Consortium of Investigative Journalists” som beskriver sig själva som ”ett globalt nätverk av mer än 190 undersökande journalister i mer än 65 länder som samarbetar med djupgående och undersökande journalistik”. Organisationen uppges stödjas finansiellt av den judiske rovkapitalisten George Soros genom hans nätverk Open Society Foundations som i sin tur stödjer olika slags organisationer som arbetar för öppna gränser och massinvandring till vita länder.

Att just Vladimir Putin har lyfts fram efter läckan kan ses i ljuset av att George Soros politiska organisationer har blivit förbjudna i Ryssland på grund av att de stämplats som folkfientliga och ett hot mot landets säkerhet. Soros har även hetsat till krig mot Ryssland då han anser att landet utgör ett hot mot Europas existens.

Källor:
Panama Papers: Mainstream Media Focuses on ‘Putin Link’, Leak Group Funded By Pro-Open Borders George Soros
Svenskarna som gjort affärer med advokatfirman i Panama


  • Publicerad:
    2016-04-04 20:35