Paludan döms till fängelse för att ha kränkt muslimer
2024-11-05 15:15
ISLAND. Idag går islänningarna till valurnorna för att välja ny president. Efter ett år kantat av skandaler och regeringskris ligger enligt opinionsmätningarna historieprofessoren Gudni Th. Jóhannesson bäst till.
Islands president väljs genom direkta val för fyra år i sänder. Den sittande presidenten kan bli omvald ett obegränsat antal gånger och den nuvarande presidenten Ólafur Ragnar Grímsson har suttit tjugo år på ämbetet. Islands president har främst en ceremoniell roll men kan upplösa Alltinget och utlysa folkomröstningar. Traditionellt har isländska presidenter inte heller haft en politisk bakgrund och ställer inte alltid heller upp som representanter för politiska partier. Ett exempel är Vigdís Finnbogadóttir, världens första demokratiskt valda kvinnliga statsöverhuvud, som kom från teatervärlden. Den nuvarande presidenten Ólafur Ragnar Grímsson är ett undantag, då han tidigare bland annat varit finansminister. Han valdes till president 1996 och har som sagt blivit omvald sedan dess.
I de tre senaste opinionsmätningarna är det ingen av de andra kandidaterna som slår historieprofessorn Gudni Th. Jóhannesson. Där har han fått ett stöd mellan 44,6-50,9 procent.
De tre personer som kommer efter Jóhannesson i mätningarna ligger dock så pass långt efter i opinionsmätningarna att valet knappast kommer bli någon rysare. Ekonomen Halla Tómasdóttir har ett stöd på 12,5 till 19,6 procent, tidigare statsministern David Oddsson har ett stöd på 12,4 till 16,4 procent och författaren Andri Snær Magnason stöds av 12,9 till 15,7 procent av de tillfrågade i de tre mätningarna.
Cirka 20 000 islänningar har biljett till Islands grundspelsmatcher i EM i Frankrike och man räknas att ungefär 10% av Islands befolkningen befinner sig i Frankrike under valdagen. Hur detta påverkar valresultatet återstår att se.
Vem är Gudni Th. Jóhannesson?
Toppkandidaten Jóhannesson har en bakgrund utanför det politiska etablissemanget, som professor i historia vid Islands universitet. Han föddes den 26 juni 1968 som son till journalisten Margrét Thorlacius och läraren Jóhannes Sæmundsson. Jóhannesson uppfostrades som katolik, men kom så småningom att lämna Katolska Kyrkan efter avslöjanden om sexuella övergrepp bland dess prästerskap. Han är gift med kanadensiskan Eliza Reid och de har fyra barn tillsammans, plus ett barn han har från ett tidigare äktenskap.
1991 tog han sin kandidatexamen i statsvetenskap vid universitet Warwick i England. Sin magisterexamen i historia tog han vid det Islands universitet 1997. Två år senare kompletterande han med en masterexamen i historia vid Universitetet i Oxford och 2003 fick han sin filosofie doktor i historia universitetet Queen Mary i London. Idag arbetar han som föreläsare vid olika universitet med sin bas på Islands universitetet. Han har även publicerat ett antal arbeten, bland annat ”Cod Wars” och ”2008-2011 Icelandic financial crisis”.
Om Jóhannessons inställning till invandring går att läsa på hans valhemsida:
Vi bör välkomna människor som flyr världens tragedier och kommer hit i jakt på en tillflyktsort och ett bättre liv. Vi bör också välkomna de som vill flytta till Island för att jobba här, särskilt inom teknologi och liknande områden. Vi bör hjälpa invandrare att blomstra i vår gemenskap och bli en del av vårt samhälle. På så sätt drar vi alla fördel. Självklart kan vi inte rädda världen och ge alla fri passage till landet. Vi måste bevara den partiöverskridande konsensus som funnits i invandringsfrågan och dominerat större delen av parlamentet.
Politisk turbulens
Den isländska regeringen drabbades i våras allvarligt av skandalerna kring de arrangemang i skatteparadis som kom fram i det så kallade Panamadokumenten.
Statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson hade tillsammans med sin fru ägt ett bolag vid namn Wintris på brittiska Jungfruöarna. Den uppmärksamhet som hans omdebatterade agerande fick ledde i slutändan till hans avgång.
Omfattande demonstrationer pågick i flera dagar utanför det isländska parlamentet Alltinget och det ställdes krav på nyval. Regeringen har lovat att nyval ska hållas i höst, men inget val har ännu utlysts. Piratpartiet har fortfarande det största stödet i opinionsmätningar.
I våras meddelade den sittande presidenten Grimsson, i ett skede av politisk turbulens, att han åter skulle kandidera med hänvisning till att han ville skapa stabilitet. Efter att flera starka motkandidater ställde upp kom han dock att dra tillbaka sin kandidatur.
Källor:
Island väljer president mitt i fotbollsyran
Islands president
Guðni Th. Jóhannesson (Wikipedia)
I dag väljer 245 004 islänningar ny president