Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Reykjaviks kommun viker sig för judiska påtryckningar

Av Redaktionen, 2015-09-21
redaktionen@nordfront.se

ISLAND. Tidigare i veckan beslutade Reykjaviks kommun att man skulle bojkotta israeliska produkter. Nu backar kommunen efter påtryckningar från mäktiga judiska lobbygrupper.

island

Det var i tisdags som Reykjaviks kommun beslutade om att man fortsättningsvis kommer att bojkotta alla israeliska varor – så länge som ockupationen av palestinsk mark fortgår. Islänningarna riktade även kritik mot ”israels apartheid-policy”.

Nu viker sig borgmästaren Dagur B. Eggertsson efter massiv kritik från bland annat lobbyorganisationer som European Jewish Congress och World Jewish Congress.

— Ett förhastat och dåligt beslut, säger borgmästaren. 

Ett extrainsatt fullmäktigemöte kommer att hållas under morgondagen där man tänkt bestämma att bojkotten enbart ska gälla varor från av israelerna ockuperade palestinska områden. Självständighetspartiet och Framstegspartiet som röstade nej till det inledande förslaget uppger dock att de inte kommer att gå med på detta förslag heller.

Enligt borgmästaren Eggertsson så var det aldrig tanken från början att bojkotten skulle gälla alla varor från Israel, utan just de som tillverkats på ockuperad mark. Han uppger även att han blev chockad över de oerhört stora reaktionerna mot bojkotten.

— Jag har sagt att detta borde ha varit mycket tydligare i texten, även om tanken funnits där. … Detta var inte tillräckligt väl förberett. Jag har själv gjort det till en vana att förbereda stora beslut mycket väl och ordentligt. Jag måste bara medge att jag är arg på mig själv över att detta inte gick som jag ville. Tyvärr. … Jag räknade med reaktioner men inte så stora. Detta tycks för mig vara mycket större reaktioner än när Island deklarerade sitt stöd till Palestinas självständighet.

Källa:
Reykjavík backar från bojkott av israeliska varor


  • Publicerad:
    2015-09-21 18:15