ISLAND. Nordfronts isländske gästskribent Bror Vakur sammanfattar händelseförloppet som ledde till att Island till slut beslutade att inte genomföra folkomröstning om medlemskap i EU.

Foto: althingi.is

Foto: althingi.is

Vinden har vänt för Island i och med beslutet från regeringen den 12 mars om att stoppa förhandlingarna att bli en del av EU. Utrikesministern Gunnar Bragi Sveinsson räckte EU-tjänstemännen ett brev med ett budskap som inte kunde misstolkas:

Islands regering har inga avsikter att återuppta anslutningsförhandlingarna. Dessutom har alla åtaganden i anslutningsförhandlingarna, som gjorts av den förra regeringen, ersatts av den nuvarande politiken. Mot bakgrund av detta kvarstår den isländska regeringens fasta position att Island inte är att betrakta som ett kandidatland för EU-medlemskap och anser det lämpligt av EU att anpassa sina arbetsmetoder i enlighet därmed.

Efter krisen ansökte Islands dåvarande vänsterregering, ledd av statsministern Jóhanna Sigurðardóttir, om att bli medlem i EU redan 2008 – utan att fråga folket. Många vänsteranhängare var nöjda med detta, men de flesta islänningar var förvirrade och ville heller inte gå med i unionen. Det talades om att ändra valutan och byta den mot euron, eller till och med dollarn, eftersom den isländska kronan var i så kallat fritt fall.

Efter fyra år av misskötsel blev de två regeringspartierna, det socialdemokratiska partiet Samlingsfronten (Samfylkingin) och partiet Vänsterpartiet – de gröna (Vinstri Grænir) utröstade. De två så kallade center/höger-partierna Självständighetspartiet (Sjálfstæðisflokkurinn) och Framstegspartiet (Framsóknarflokkurinn) tog vid.

De röstades in på löften och en av dem var att utlysa en nationell folkomröstning huruvida islänningarna vill vara en del av EU eller inte. Naturligtvis bröt de löftet och stoppade alla förhandlingar nu 2015.

Många islänningar som ville rösta i frågan blev frustrerade och en del väldigt arga. Mot beslutet hölls protester som till större delen organiserades av vänstern. I alltinget var det socialdemokraterna som protesterade mest högljutt mot beslutet att inte rådfråga det isländska folket. Samma sak som partiet själv medverkat till 2008 ansågs nu vara en skam.

Vissa analytiker menar att detta drag från den nya regeringen påverkades av korrupta människor som skulle förlora sin makt till EU om Island anslöt sig. Men många islänningar betraktar också EU som ett väldigt monster med stor centralmakt i Bryssel som enkelt skulle sluka lilla Island och se till att islänningarna inte skulle ha något att säga till om för sig själva och sin nation.

Det är onekligen så att Island kan skatta sig lycklig att landet valde att inte fortsätta på denna väg under EU-flagg för att dränkas i förordningar. Dock är systemet här korrupt och ruttet och det är mycket enklare att städa framför egen dörr.

/Bror Vakur


  • Publicerad:
    2015-04-22 10:00