MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront den isländska folkmusik-låten Tyrkjaránid.

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta då redaktionen@nordfront.se

Låten Tyrkjaránid handlar om hur pirater från Nordafrika kom till Island och kidnappade ett stort antal islänningar 1627.

Sjörövarna kom från de dåvarande Barbareskstaterna, stater där sjöröveri och slavhandel var lagligt och som utpressade bland annat Sverige på tribut för att inte angripa svenska fartyg. Piraterna som angrep Island 1627 ska specifikt ha kommit från dagens Algeriet och Marocko, men ”turk” var på den tiden ofta synonymt med muslimer i allmänhet och därav låttiteln Tyrkjaránid (”turkräden”).

Piraträden inleddes vid Grindavík där piraterna leddes av Jan Janszoon, en holländsk pirat som blev girig och inte nöjde sig med att plundra fiendeskepp åt den holländska flottan. Janszoon fångades vid ett tillfälle av barbareskpirater och konverterade under sin fångenskap till islam och arbetade när han blev fri därefter som pirat baserad i dagens Marocko. Det anses att han var den som med hjälp av en dansk han tillfångatagit tog reda på vägen till Island och ledde piraterna till den nordiska ön.

Vid Grindavík tog piraterna bara 15 personer att sälja som slavar och de lyckades inte plundra till sig särskilt mycket i själva byn men när de lämnade byn lyckades de genom att segla under falsk flagg plundra ett danskt fartyg.

Andra grupper av pirater var dock mer framgångsrika i sitt uppsåt på andra håll och totalt ska mellan 400 till 800 islänningar ha rövats bort mellan den 20 juni och 19 juli 1627. Islänningarna såldes sedan som slavar i Babareskstaterna.

Brev som skickades till Island av vissa av slavarna berättar om varierande förhållanden för de isländska slavarna utifrån vem de hade som ägare, men vissa kvinnor ska ha arbetet som sexslavar – bland andra Guðríður Símonardóttir som nästan ett årtionde efter att hon blev kidnappad var en av få som blev friköpta av den danske kungen och sedermera återvände till Europa där hon gifte sig med en man som kom att bli en framgångsrik poet.


  • Publicerad:
    2015-05-29 20:20