NORDEN. Islänningen Hafthór Júlíus Björnsson slog förra helgen ett historiskt världsrekord som tidigare bara beskrivits i de isländska sagorna.

mountain

Hafthór Júlíus Björnsson är en känd och framstående tyngdlyftare som kommer från Island och har fått smeknamnet ”Thor”, efter den fornnordiske åskguden. På TV är han känd som ”The Mountain”, eller ”Berget”, i TV-serien Game of Thrones – en roll han fått då han är både extremt lång och stark. Innan han började med tyngdlyftning var Björnsson, som är 206 centimeter lång, en professionell basketspelare och spelade för Islands landslag, men en knäskada fick honom att överge basketen och istället satsa på styrketräningen.

I lördags skrev Björnsson historia då han bar en timmerstock som vägde 650 kg och var tio meter lång på sina axlar och gick fem steg. Samma prestation har tidigare endast beskrivits i de isländska sagorna där Ormur Stórólfsson bär en likadan stock och går tre steg, innan hans rygg går sönder.

— Resultatet är otroligt och placerar Hafthór Júlíus Björnssons namn i Vikingarnas historieböcker, säger en person om prestationen.

Se film på prestationen nedan:

Björnsson, som varit Islands starkaste man fyra år i rad, har tävlat om titeln Världens starkaste man flera gånger och kom tvåa förra året. Förra året vann han även titeln Europas starkaste man och i lördags försvarade han också den titeln. Han tros nu ha goda chanser att bli starkast i världen 2015.

Enligt Wikipedia är Björnssons personliga rekord 350 kg i knäböj, 230 kg i bänkpress och 420 kg i marklyft. Själv väger han hela 195 kg.

Källa:
Hafthor Wins World’s Strongest Viking, Sets Sights on World’s Strongest Man


  • Publicerad:
    2015-02-04 16:20