FOTBOLLS-EM. Det danska nationalistpartiet Danskernes Parti har lagt ut en bild på sin Facebooksida från fotbolls-EM som inte uppskattas av det isländska fotbollsförbundet. På bilden syns flera svarta spelare som spelar för det franska landslaget tillsammans med den isländska lagkaptenen Aron Gunnarsson.

Det isländska fotbollsförbundet har reagerat starkt på en bild som det danska nationalistpartiet Danskernes Parti lagt ut på sin Facebooksida. Bilden består av flera svarta franska landslagsspelare och den isländska lagkaptenen Aron Gunnarsson med följande text:

Frankrike-Island. Afrika-Europa. Dela bilden om du tycker att Frankrike borde spela afrikanska mästerskapet istället. Om du inte heller vill att Europa och Danmark ska förvandlas till en afrikansk bakgård så lägg din röst så att Danskernes Parti får ställa upp i valet.

Fotbollsförbundet uppger att man ”mår dåligt över att kopplas till hatpropaganda av det här slaget” och att de har bett Danskernes Parti att ta bort bilden.

— Dessa udda krafter har ingen plats inom fotbollen. Vi mår dåligt över att kopplas till hatpropaganda av det här slaget. Det isländska fotbollsförbundet har sökt partiet och bett dem ta bort bilden omedelbart. Vi vill även uppmuntra människor att rapportera sådana här aktioner, skriver man på sin hemsida.

Bilden ligger fortfarande kvar på partiets Facebooksida.

Källa:
Rasistbild förargar isländska fotbollsfolket – ”ett hemskt övertramp”


  • Publicerad:
    2016-07-08 14:25