VÄNSTERN Socialdemokraterna pekas ut som klass- och landsförrädare av Kommunistiska partiets tidning.

Kommunisttidningen Proletären skräder inte orden i en ledare gällande Socialdemokraternas beslut att försöka ansluta Sverige till krigsalliansen Nato. Tidningen skriver:

I söndags kom så det historiska men högst väntade beslutet från Socialdemokraterna, att partistyrelsen går emot kongressbeslutet mot Natomedlemskap och vill ansluta Sverige till USA:s krigsallians. Ett rent landsförräderi, där S-ledningen säljer ut de unga och kommande generationer som riskerar få sätta livet till i USA:s krig. [...]

Socialdemokraterna är inte bara historiska klassförrädare, som med januariavtal och inskränkningar i strejkrätt och anställningsskydd fortsätter sälja ut arbetarklassen åt kapitalet. De är också landsförrädare som säljer ut vårt självbestämmande och vår alliansfrihet till Washington och Bryssel – precis som ”Sverigevännerna” i SD, som också svängt om Nato.

Proletären pekar sedan särskilt ut försvarsminister Peter Hultqivst som pådrivande i Sveriges långsiktiga närmande till Nato. Om Hultqvist, som så sent som i november förra året lovade att aldrig leda Sverige in i Nato, skriver kommunisterna följande:

De senaste åtta åren är det knappast någon som arbetat mera målmedvetet med att dra Sverige allt längre in under USA:s och Natos kärnvapenparaply än Hultqvist, som fick värdlandsavtalet med Nato genom riksdagen och som skrev under två militära samarbetsavtal med USA när Donald Trump var president.

Påtalar det amerikanska hyckleriet

Enligt Proletären kan inte heller Rysslands invasion av Ukraina anses ha förändrat säkerhetsläget i världen då USA och Nato redan gång på gång angripit självständiga stater. Proletären tar upp flera exempel på detta:

[...] nu påstås Rysslands invasion av Ukraina fullständigt ha förändrat säkerhetsläget i Europa – som om Natos precis lika folkrättsvidriga bombkrig i Jugoslavien 1999 aldrig hänt. Och Nato beskrivs som en fredlig försvarsallians – men när angrep Jugoslavien, Afghanistan eller Libyen ett Natoland?

Den mest högljudda kritiken från Proletären lyfts gällande Socialdemokraternas yrvakna upptäckt att ”Ryssland varit och är beredda att använda våld för att nå sina politiska mål”:

Javisst, precis som USA och dess främsta militära verktyg Nato. Har inte hela perioden sedan andra världskrigets slut visat att USA i allra högsta grad är redo att använda våld för att nå sina politiska mål? Från Korea och Vietnam till Afghanistan och Irak – där USA:s dåvarande FN-ambassadör, nyligen avlidna Madeleine Albright, berömt sade om 500.000 döda irakiska barn på grund av USA:s sanktioner att ”det var värt priset”.

Avslutningsvis fortsätter Proletären sin attack mot Socialdemokraterna och kallar även Vänsterpartiet för ”de nya sossarna” då även de vill skicka vapen till Ukraina och Nato-anpassa Sveriges försvarsbudget. Proletären påpekar bland annat angående Socialdemokraternas bristande nationella lojalitet att det var socialdemokratiska regeringar som 1991 ansökte om medlemskap i EG – föregångaren till EU – och röstade igenom värdlandsavtalet med Nato 2016, samt att Natos generalsekreterare är socialdemokraten Jens Stoltenberg.