INRIKES En femtedel av ledamöterna i SSU:s förbundsstyrelse är dömda för brott, visar en granskning. Det handlar om alltifrån trafikbrott till hot, narkotikabrott och plagiat och berör mest rasfrämlingar. Uppdaterad.

Det är den SD-kopplade mediekanalen Riks som granskat brottsligheten inom det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU och kunnat vissa en hög brottsbelastning i förbundets toppskikt.

Det tycks framförallt röra sig om trafikbrott, exempelvis har förbundets distriktsordförande i Blekinge dömts för vårdslöshet i trafik efter att ha kört sin bil rakt in i en stolpe.

Det finns dock dem så är dömda för betydligt mer allvarlig brottslighet. Förbundsstyrelseledamoten Ali Reza Yakhdani från Malmö dömdes 2019 för olaga hot då han och en grupp ”ungdomar” åkte till en skola för att ”stöka och bråka” med elever, När en lärare försökte ingripa och hindra bråket ska Reza Yakhdani – som också är rekryterare åt Majblommans riksförbund – ha hotat och knuffat läraren.

SSU:s förbundssekreterare Diyar Cicek är dömd för brott mot högskoleförordningen efter att det uppdagats att en stor del av en inlämningsuppgift från SSU-toppen var kopierat direkt från en annan student. Cicek stängdes i samband med detta också av från Uppsala universitet i fyra veckor.

Efter incidenten skrev Cicek i ett uttalande att han ”skrivit för likt en annan student” och att ”det blev inte bra, jag ångrar att jag var oaktsam.

Uppdatering: Under tisdagen raderade Riks klippet från sin Youtube-kanal och skrev att en person de pekade ut från ”västra Sverige” var oskyldig och förmodligen förväxlats med en annan person med samma namn.