JUDISK MAKT. Twitter åberopar ”antisemitism” när man raderar den svarte rappartisten Wileys konto permanent. Hans böner om ursäkt för att ”ha generaliserat” visar sig vara till ingen nytta.

Twitters ”korståg” mot antisemiter fortsätter.

Många tidningar rapporterar nu om hur den brittiskfödde svarte rapparen och grimeartisten Wiley under fredagen förra veckan på sitt twitterkonto postade en rad meddelanden som sedan av vissa befanns vara ”antisemitiska”.

Wiley, 41, född Richard Kylea Cowie, refereras ofta till som ”Gudfadern till (musikstilen) grime”, en genre inom elektronisk musik som uppstod i London på tidigt 0-tal. Han har släppt 13 album, av vilka några har nått topp 10-listan över mest sålda album i Storbritannien.

Bland Wileys ”antisemitiska kommentarer” förra fredagen lyfter tidningen Jewish Telegraphic Agency (JTA) särskilt fram dessa:

Jag bryr mig inte om Hitler, jag bryr mig om svarta.

Samt:

Det finns två grupper människor som ingen riktigt velat utmana #Judisk & #KKK men efter att ha varit med i snart 20 år börjar du förstå (sic) varför.

Twitter raderade dessa och flera andra av Wileys tweetar med hänvisning till att de ”bryter mot plattformens regler”. Några tweetar som handlar om judar fanns dock fortfarande kvar under söndagen:

En jude skulle gör vad som helst för att förstöra en svart mans liv men det kommer inte funka på mig. Jag är en vilde.

I fängelser ses judar efter på ett annat sätt än några andra, liksom på sjukhus och polisstationer.

Twitters beslut att helt stänga av Wiley togs efter att den största judiska intressegruppen i Storbritannien hade skrivit till dem och begärt att dennes konto skulle raderas permanent.

I brevet förklarar Marie van der Zyl, president för The Board of Deputies of British Jews:

Han har på egen hand orsakat stora problem för judar och icke-judar. Vi accepterar inte hans ursäkt.

Att offras och att förtalas för att du är jude är traumatiskt. I mitt tycke är han skyldig till uppvigling till rasligt hat. Han borde åtalas och aldrig mer tillåtas posta på sociala medier.

Rapparen som föddes i östra London fick 2018 utmärkelsen MBE för sin “tjänst till musiken” men det har nu rests krav på att han ska lämna tillbaka den.

Redan på lördagen förklarade Wileys manager juden John Woolf att det finns ”ingen plats i samhället för antisemitism” och tillkännagav att hans managementföretag helt klipper banden med Wiley.

— Jag är en stolt jude och jag är djupt chockad och nedslagen av vad han har valt att uttala, sa Wolf. Han fortsatte:

— Jag är i samtal med nyckelpersoner i den judiska gemenskapen angående dagens tweetar. Detta beteende och dessa hatfyllda kommentarer – det är inte acceptabelt för mig.

Wiley uppges ha vägrat att ta avstånd från de flesta av de ”antisemitiska kommentarer” han har postat – men ska ändå ha pudlat genom att be om ursäkt för att ha ”generaliserat”:

Jag vill bara be om ursäkt för att ha generaliserat och har inkluderat människor som jag inte pratat med och som inte funnits i de kretsar jag rör mig bland.

Mina kommentarer skulle inte ha riktats till alla judar. Jag vill be om ursäkt för att ha generaliserat, och jag vill be om ursäkt för kommentarer som har betraktats som antisemitiska.

Wiley har samtidigt förnekat att han är en ”rasist” och detta enligt Sky News ”trots att han postat antisemitiska kommentarer på sociala medier, där han har beskrivit judar som ’fegisar och ormar’ och även har jämfört judar med Ku Klux Klan.

Ett stort antal av Wileys tweetar ska även ha rapporterats till Metropolitan Police. I dessa uppges ”hatfulla kommentarer och uppvigling till våld” rymmas.

Tidningen JTA hävdar slutligen att de flesta svarta som anklagas för ”antisemitism” kryper till korset:

Wileys kommentarer kommer i kölvattnet av andra nyligen uppblossade kontroverser med prominenta svarta personer inblandade. Bland andra fotbollsspelaren DeSean Jackson, TV-stjärnan Nick Cannon och rapparen Ice Cube har anklagats för att ha omhuldat antisemitiska stereotyper. Samtliga utom Ice Cube har efter vissa påminnelser bett om ursäkt.


  • Publicerad:
    2020-07-31 07:00