BROTT Dom har fallit i två uppmärksammade mordfall i Sverige under onsdagen. Johanna Leshem Jansson och Maja Hellman får livstids fängelse för mordet på på Tove i Vetlanda och Alexander Rad får samma straff för mordet på sin 8-årige son i Luleå.

Under onsdagen dömdes judinnan Johanna Leshem Jansson och afrikanskan Maja Hellman för mordet på 21-åriga Tove Tönnies i Vetlanda. Tönnies hade haft en långvarig konflikt med de två rasfrämlingarna som slutade med att hon ströps till döds i judinnans lägenhet och dumpades i ett skogsområde där de två mördarna försökte elda upp hennes kropp.

Fallet med Tove Tönnies har rönt stor uppmärksamhet i Sverige och media har haft täta rapporteringar om förundersökningen och vad de två nu dömda kvinnorna sagt i förhör. Onsdagens dom markerar första gången som kvinnor under 21 år döms till livstids fängelse i Sverige, skriver Expressen.

Mördade sin 8-årige son efter vårdnadstvist

Under onsdagen dömdes även iraniern Alexander Rad i Luleå till livstids fängelse för mordet på sin 8-årige son Tintin. Sonen hittades död i januari i Rads lägenhet och det var inte förrän under rättegången som iraniern erkände sig skyldig.

Rad ska ha dödat sin son efter att ha förlorat en vårdnadstvist med Tintons mor. Han hade dock umgängesrätt med sonen, vilket är anledningen till att mordet kunde ske i hemmet. Luleå tingsrätt delar också åklagarens bedömning att mordet föregicks av noggrann planering.

— Den mest försvårande omständigheten är att Tintin är hans son och att gärningen begicks i hemmet där Tintin hade anledning att kunna känna sig trygg. Det här är förstås fråga om en gärning som har varit särskilt hänsynslös, säger rådmannen Niklas Lind enligt SVT Norrbotten.

Domen meddelades direkt efter att rättegången var avslutad, vilket är ovanligt.

— Samtidigt handlar det om en erkänd gärning med stark stödbevisning och en okomplicerad påföljdsbestämning, säger Alexander Rads försvarsadvokat Marcus Lodin till Aftonbladet