BROTT Två rasfrämmande kvinnor åtalas för att ha strypt och försökt elda upp Tove Tönnies livlösa kropp i oktober förra året. Samnytt mörkar att den ena gärningskvinnan – som efter mordet blev sugen på McDonalds – är av judisk härkomst.

Den 15 oktober 2022 följde den 21-åriga Tove Tönnies med Maja Hellman och Johanna Leshem Jansson hem till den senares lägenhet för att ”prata ut” om en långvarig konflikt de två rasfrämmande kvinnorna har haft med Tove och hennes tvillingsyster. Konflikten mellan parterna ska ha sitt ursprung i typiska tonårspronblem: pojkar, relationer, otrohet och svartsjuka. Enligt Samnytt har Johanna också skrivit en dikt där hon beskriver tvillingsystrarna som ”slampor från topp till tå”.

Runt halv två på natten till söndagen den 16 oktober skickar Tove ett sms till sin pojkvän där det står att Johanna har slagit henne. Hon ringer sedan upp sin pojkvän ungfär en timme senare för att berätta att hon är på väg hem. Tove sågs dock aldrig mer i livet av sin pojkvän eller någon annan.

Efter mordet - försöker elda upp kroppen

Enligt åklagaren berövas Johanna livet tidigt under söndagsmorgonen. Han menar att Johanna och Maja ”gemensamt och i samförstånd uppsåtligen berövat Tove Tönnies livet genom kvävning”.

I stämningsansökan kan man läsa om tillvägagångssättet för att beröva Tove livet:

Johanna Leshem Jansson har därvid tagit ett strypgrepp runt Tove Tönnies hals – när Tove Tönnies legat på golvet och Johanna Leshem Jansson suttit över Tove Tönnies buk/bröstkorg. Samtidigt har Maja Hellman hållit fast Tove Tönnies armar/händer.

Efter mordet ska Johanna ha transporterat kroppen till ett skogsområde utanför Vetlanda, hällt handsprit på kroppen och tänt på med förhoppningen att bevisen, det vill säga kroppen, ska brinna upp. Handspriten räcker dock inte till för att elda upp kroppen och därför återvänder hon sedan dagen efter med tre flaskor kemisk bensin för att slutföra jobbet.

— Det kändes mycket bättre att bränna upp någon och det skulle bli mycket finare än att låta någon bli uppäten av att djur liksom. Det var redan obehagligt som det var, förklarar Johanna.

Samnytt döljer gärningskvinnans judendom

De båda åtalade kvinnorna beskrivs av Samnytt som ”två kvinnor som har utländsk bakgrund, med rötterna i Afrika respektive Mellanöstern” medan offret och hennes tvillingsyster beskrivs som ”två unga tvillingsystrar som är blonda och ser typiskt svenska ut”.

Medan Maja Hellman är av afrikanskt ursprung så är en mer noggrann beskrivning av Johanna Leshem Janssons ursprung att hon är judinna. På hennes Pinterest-profil kan man bland annat se massvis med Davidsstjärnor.

Efter att judinnan Johanna berövat Tove livet hoppar hon in i sin arabiska grannes bil för att åka till McDonalds för att hämta mat. Hon köper två hamburgare och åker sedan tillbaka till sin lägenhet där Maja befinner sig för att njuta av hämtmaten.