KULTUR Recension av en rysk TV-serie som återspeglar hur det var att leva under Sovjettiden genom att berätta om en historisk händelse. Det finns liknelser att finna mellan USA:s och Sovjet:s sätt att hantera politiska dissidenter och brottslingar.

Anledningen till att jag först började titta på den här serien på åtta delar á 50 minuter var för att någon påstod att FBI är värre eller likvärdig KGB när det kommer till att jaga dissidenter. Den analysen sparar jag till allra sist. Först vill jag gå igenom sevärdheten i serien och sedan fortsätta med att berätta om historien. För serien är ett historiskt drama om en händelse i Sovjet. Därför försöker man återspegla hur samhället såg ut under den här tiden i Sovjet.

Sevärdhet

Jag har tittat på en hel del judisk/amerikansk Hollywoodproduktion, idag har jag svårt att titta på något sådant. Den här ryska serien känns väldigt autentisk, i dagens Hollywood så har man skapat en stor klick skådespelare som man använder i princip alla filmer eller serier. Dessa är ofta utvalda för sitt städade yttre, både genom bra ansiktsform och tränade kroppar.

Huvudkaraktärerna verkar ändå tillhöra den ryska filmeliten men precis som i svensk filmproduktion så lyckas de se alldagliga ut, den svenska filmen Jägarna är ett bra jämförbart exempel.

Det finns ”fula” människor som också är bra skådespelare men dessa ser man sällan i Hollywood, förutom i bättre TV-serier som The Sopranos eller The Wire. Dessa två serier anställde mindre kända eller lokala skådespelare men även tidigare brottslingar för att ge serien en mer trovärdig känsla. I den här serien finns dessa människor också och det gör också att serien känns mer realistisk. Det som också gör att serien blir intressant att titta på är rysk kultur och manér med de ofta kyliga, kalkylerande och ärliga dialogerna.

För att ta ett exempel så är mamman till en av karaktärerna fullt medveten om att hennes son är en fegis och att han inte skulle klara av fängelset. Hon är mycket mer intelligent men trots denna ärlighet som kan framstå som väldigt osympatisk så råder det inga tvivel om att hon älskar honom så mycket att hon är beredd att offra sig för honom. Både kall ärlighet och kärleksfull ömhet porträtteras i de flesta av seriens karaktärer. Karaktärerna har alla också goda och dåliga sidor. De dåliga sidorna visar på ett bra sätt upp och slår hål på möjligheten att genomföra det fullständiga marxistiska samhället eftersom människan som varelse har ett begär att skapa hierarkier som de senare utnyttjar för att tillgodose sig fördelar evolutionärt.

Kall ärlighet kan man även se i de tidigare nämnda amerikanska serierna fast mer i ett ljus av våldsamma gangstrars åsikter till skillnad från den ryska civila modern.

Den är också fri från dagens kulturkrig där Hollywood försöker trycka in sina värderingar hos tittaren. Filmens personer har både positiva och negativa karaktärsdrag, men aldrig riktigt med syftet att fostra tittaren. Filmen heter på Youtube Trouble in Store på IMDB heter den Delo gastronoma No. 1 och en svensk översättning borde rimligtvis ge den titeln Problem i butiken. Hela serien finns på Youtube med översättning. Den är dock inte 100 procent klockren då vissa meningar ser språkligt felaktiga ut. Men dessa meningar är så få att de inte ställer till med några problem att förstå konversationerna genom hela serien.

Regissör och manusförfattare är Sergey Ashkenazi. Efternamnet skvallrar om högst trolig judisk härkomst men judarna i serien framställs inte i något särskilt positivt ljus eller negativt för den delen, snarare framställs de som alla andra. Men med tanke på att individer från den judiska gruppen blev oligarker efter Sovjets upplösning så innebär det att de hade höga positioner men jag kan för lite om detta för att peta hål i rysk historia om man jämför med västerländsk historia.

Seriens handling

Serien utspelar sig i Moskva i början av 1980-talet. Historien kretsar kring Moskvas framgångsrikaste matorganisatör Berkutov som också har Moskvas finaste mataffär. Serien börjar med att en av hans anställda blir gripen av KGB för att hennes man gör skumraskaffärer. Hennes man har bett henne förvara pengar från dessa affärer på hennes kontor i mataffären vilket hon motvilligt går med på. Problematiken för henne är att dessa pengar är i dollar vilket ses som en kontrarevolutionär handling med höga straff.

Väl i KGB:s klor börjar hon till slut att prata, alla som hamnar i KGB:s klor pratar till slut. Det beror på att straffen är hårda och att många människor i samhället har begått något brott enligt lagen vilket gör att KGB får hållhakar på dem. Pratandet kan även minska straffet om man berättar allt man vet för KGB. Folk har rätt till advokater men det ”komplicerar” saker anser KGB, de prioriterar informationen de får ut av den misstänkte inte straffet. Överenskommelserna om straffets längd görs alltså upp mellan KGB och den misstänkte beroende på vad den misstänkte kan ge för information.

Bakom arresteringen finns ett högre politiskt spel. Eftersom det är ett historiskt drama försöker man väva in riktiga personer i filmen. KGB-chefen Jurij Andropov kämpar mot korruptionen, där utländsk valuta som dollar används. Han vill komma åt de korrumperade högdjuren så att de inte tar makten i Sovjet och därmed kan fortsätta bre ut sin korruption. Andropov tror att Berkutov har sparat miljoner och han vet om att han förser högdjuren i Moskva under bordet med den finare maten som de annars inte haft tillgång till.

Berkutov är korrupt men hela det sovjetiska samhället är korrupt från toppen till botten. Det går att inte att verka i Sovjet utan att korruptionen på något vis påverkar dig. Detta framställs väldigt tydligt genom hela serien genom att Berkutov får besök av flera olika yrkesgrupper, arbetare som chefer. Men även människor som har en annorlunda etnicitet än den ryska. Det är judar och människor med mer centralasiatiska drag i ansiktet.

Berkutov vet om att han spär på korruptionen och har flera gånger försökt undslippa sitt arbete, men han är bra på det, så högdjuren tillåter inte honom att sluta. Berkutov blir på så vis rättslös då han inte vill eller kan mäta sig med sina överordnades makt. Berkutov klev upp i hierarkin genom att använda finländska frysar istället för sovjetiska och på så vis blev ingen mat dålig. I det sovjetiska systemet så räknar man med att en viss procent av maten blir dålig och Berkutov väljer att använda den räddade maten, som ger ett överskott, till att förse högdjuren med mat som de kräver, för att smörja det korrupta systemet som han tvingas arbeta i och för att förbättra sin affär och ge de anställda en bättre lön och arbetsförhållande. Berkutov gör alltså det inte för egen personlig vinning som Andropov bestämt tror.

Det betyder inte att Andropov har fel, Berkutovs kollega har den karaktär som Andropov tror att Berkutov har, han är girig, tar ut vinst i dollar som han sedan gömmer. Hans älskarinna och medarbetare vill upphöra med deras skumraskaffärer men han gör det klart för henne att det kan hon glömma. De måste tjäna ännu mer innan han kan tänka sig att sluta med det. En KGB-agent som avlyssnar samtalet förbannar Berkutovs kollega när han hör detta. Hon vill sluta som Berkutov men han som chef tvingar henne att stanna kvar och sprida korruptionen.

Just den här KGB-agenten framställs i serien som den omutbare, den som vill att allt skall skötas efter protokoll. Men även i KGB existerar korruptionen, något som just den här agenten motvilligt accepterar under protest när de genomförs av hans chefer. Den omutbara är en äldre man som har stannat i graderna. Jag tolkar det som att han inte kan kliva upp för systemet kan inte hantera en sådan individ, inte bara för att han är rättrogen utan för att han önskar efterleva lagarna som stiftats.

KGB:s utredningschef för Berkutovs fall kan inte låta bli att ge sin litteraturintresserade fru en förbjuden bok, något som kan rendera i fem års fängelse. Samma bok läses av en student som blir tagen och försöker muta sig ifrån brottet. Något som lyckas för agenten har sin svärmor emot sig som kräver att han skall ta hand om hennes dotter nu när hon är gravid. Hur skall de ta sig till sjukhuset om det är något fel med barnet jämrar hon sig? Han tar alltså pengar för att lösa sina familjeproblem genom att köpa sig en bil, vilket få är förunnade i Sovjet.

I serien upptäcks hans brott och straffet borde vara sju år men utredningschefen tycker att straffet är för hårt och säger åt honom att lämna tillbaka bilen till studenten och så får han ett sex månaders villkorligt straff. Här visas det mänskliga upp, att inte ens KGB-agenterna är så kallhamrade att de kan skicka iväg sin kollega på ett sju år långt fängelsestraff. Även om det vore det rätta.

Varning! Spoiler för slutet

Till slut arresteras Berkutov men KGB har ont om bevis och håller honom isolerad i tre månader. Till slut kommer generalen för KGB in och är redo att ge honom en uppgörelse. Om du berättar allting om dina överordnade så får du fem års fängelse. Han får 24 timmar på sig att bestämma sig annars får han ta sina chanser vid rättegången. Berkutov går till slut med på det och berättar allting. Vid rättegången ser han en av domarna som han försett med mat under en lång tid.

När han börjar namnge alla högdjuren säger domaren till att det är paus, han får inte berätta om sina chefer och när de kommer tillbaka har de domen klar, dödsstraff. Målet kan inte överklagas. Berkutov körs från domstolen och avrättas inuti fångtransporten efter att ha fått en sista cigarett av en soldat. I serien förklarar man detta med att Andropov hade dött och att de andra korrupta ledarna nu styrde och inte tänkte låta honom leva så han kunde berätta sin historia.

Historien baseras på Yuri K. Sokolovs öde. Sokolov är ett vanligt ryskt efternamn så jag tror inte att regissören likt ADL försöker förljuget ändra om historien för ett etniskt syfte men Berkutov (Sokolov) framställs antagligen i kanske för bra dager.

Är FBI värre än KGB om man jämför serien med verkligheten?

Det snabba och enkla svaret är nej. Men en sak skiljer sig åt, människorna var alla genuint rädda för KGB. Samma rädsla finns inte för FBI idag och detta tror jag är för att människor har ännu inte lärt sig hur FBI arbetar och till vilken längd de är redo att gå för att sätta dit en människa. Dessutom anses det fortfarande acceptabelt i väst att få ha en advokat även om åklagaren gärna kommer överens om ”plea deals” för att personen antingen har erkänt brottet eller för att personen gett FBI eller några andra myndigheter information. Oavsett vilken ideologi så kommer du hitta likadana eller snarlika metoder för att behålla makten och slå ned på dissidenter.

Sådana likheter tog sig i form av att trötta ut motståndaren genom att låta den vara fängslad utan rättegång. Något som USA och väst har använt sig särskilt av när det kommer till fångarna som varit placerad i Guantanamo Bay och Julian Assange som tvingades fly när Sverige försökte få honom utlämnad till USA, där han var hatad.

Dödandet av misshagliga människor av makten

Nu finns det inga kristallklara bevis, men vem tror att Jeffrey Epsteins död var ett självmord samtidigt som domaren i rättegången mot hans överordnade Ghislaine Maxwell fick sin son mördad och man skjuten i deras hem?

Brottsprovokation, infiltration och frisläppandet av personer trots brott om de blir informatörer är också något som både FBI och KGB sysslade med enligt serien. Avlyssning av hem och arbetsplats förekommer i ännu större omfattning idag än vad det gjorde då med tanke på tekniken. Jag skulle säga att FBI inte är vid KGB:s nivåer än men de jobbar sannerligen hårt på att försöka komma upp dit.