SÖDERTÄLJE. På en lågstadieskola i Södertälje har en grupp 8-9-åriga pojkar genomfört flera försök att gruppvåldta både pojkar och flickor. Men enligt föräldrar bryr sig inte rektorn och ingen på skolan ska ha försökt att stoppa pojkarnas framfart.

Grova sexuella övergrepp ska ha drabbat barn på en lågstadieskola i Södertälje, larmar föräldrar till Mittmedia-publikationen Länstidningen i Södertälje (LT). Det allvarligaste ska ha varit ett försök till en fullbordad gruppvåldtäkt mot en en pojke.

Förövarna – som själva är barn på skolan i 8-9-års åldern – ska dessutom ha försökt att tvinga en annan pojke till oralsex. Pojken ska dock ha vägrat och hans föräldrar berättar att han alltsedan dess har trakasserats av de fyra förövarna.

— Två nioåriga pojkar försökte tvinga honom, men han vägrade. Men de ska ha fortsatt att utsätta min son för hot och trakasserier efter det, utan att skolan agerar, säger sjuåringens mamma till LT.

Samma pojkar ska dessutom ha pratat om att de ska ”sexa” en flicka, som de dragit ut i skogen och tryckt upp mot ett träd och försökt att strypa med hjälp av en gren. Endast tack vare att barnen ringdes in från rasten kunde övergreppet avbrytas.

Många barn är nu livrädda för att gå till skolan, berättar föräldrarna.

— Mitt barn kommer in och gråter av rädsla, säger mamman till en av barnen.

Men trots detta tycks ingen vuxen på skolan vilja ta tag i problemet eller beskydda barnen.

— Jag ser inte att skolan gör någonting åt det. Inte en enda gång när jag kommit dit har jag sett att det finns någon vuxen som ser efter de här pojkarna. Däremot har min son som utsatts av dem fått förbud att röra sig var han vill, men de får springa var de vill, säger en förälder.

Händelserna ska ta anmälts till både polis och socialtjänst, dock utan resultat. Dessutom menar föräldrarna att skolledningens reaktioner har varit uppseendeväckande nonchalanta.

— Rektorns enda kommentar var: ”Men det här hör ju till pojkars nyfikenhet …”

Enligt uppgifter ska föräldrarna till tre av pojkarna ha varit samarbetsvilliga och upprörda över det inträffande. Men den mest drivande pojken förnekar att han ska ha gjort något, och får dessutom uppbackning av sin mor. Detta har lett till att han inte bestraffats överhuvudtaget och att han  – till skillnad från de andra förövarna – exempelvis får byta om inför gympan med de andra barnen.

— Han följer efter henne och skriker hennes namn. Min dotter kommer in och darrar av skräck och gråter. Samtidigt har rektorn stoppat huvudet i sanden och säger: ”Men det här var ju på fritiden, då kan vi inte göra något”. Nej, säger jag, men det kanske är bra att ni vet om det!, berättar mamman till flickan som utsatts av pojkarna om gängets ledare.

Mamman till en av pojkarna som utsatts av gänget berättar:

— Att de här pojkarna kan gå runt i skolan och utsätta andra för övergrepp och hot är helt galet. Dagen efter händelsen med min son ska en av dem ha jagat min son i skogen och skrikit: ”Du din jävel, din mamma ska inte anmäla mig till polisen”.

Men när LT konfronterar skolans rektor, Jenny Stanser, säger hon endast att hon ”blivit tillsagd att inte svara på frågor i ärendet”.

— Jag kan inte kommentera enskilda fall. Men kan säga att om något sådant inträffat så hade vi satt in alla de åtgärder som krävs för att alla barn ska bli trygga. Och jag har inte fått någon signal från föräldrar på den skolan att man inte är nöjda med vad vi gjort, säger Stanser, som inte tycker att ordet ”våldtäkt” är relevant i sammanhanget:

— Jag kan förstå att man som förälder vill ha drastiska åtgärder som att stänga ute barn från skolan, men vi har en lagstiftning att följa. Är man inte nöjd med våra insatser så ska man anmäla till Skolinspektionen och till Barn- och elevombudsmannen.

Källa:
Föräldrar slår larm: Skolelever försökte våldta barn – ”Rektorn har stoppat huvudet i sanden”


  • Publicerad:
    2018-06-10 17:00