VÄSTERBOTTEN. Under våren har det varit ”stök” på lektionerna och flera anmälda fall av misshandel på Vindelälvsskolan i Sorsele. Nu har skolan – i samarbete med Språkintroduktionsprogrammet – anordnad en så kallad värdegrundsdag för eleverna.

”Elever lät sig samarbeta”. Detta istället för att misshandla andra elever. Skärmbild: svtplay.se.

Nordfront har tidigare skrivit om den lilla kommunen Sorsele i Västerbottens inland, som Aftonbladet hetsade emot efter att samhällets svenska befolkning startat ett eget fotbollslag i kölvattnet av att så kallade nyanlända främlingar tog över det gamla under ”flyktingkrisen” 2015.

Under våren ska Vindelälvsskolan i Sorsele haft problem med ”stök på lektionerna” samt flera anmälda misshandelsfall, rapporterar SVT Västerbotten. Skolans ledning har därför i samarbete med Språkintroduktionsprogrammet – med andra ord gymnasieprogrammet för så kallade ensamkommande flyktingbarn – anordnat en ”värdegrundsdag”.  Enligt Västerbottensnytt handlade dagen om att ”minska polariseringen mellan grupperna på skolan”.

I ett nyhetsinslag ses icke-svenska elever bland annat bygga mänskliga pyramider med svenska elever, samt vad som ser ut som verbala och skriftliga övningar.

— Jag tror att man måste vara självkritisk vad gäller arbetet som varit tidigare, säger skolans chef Heléne Linder till SVT och fortsätter:

— Vi har haft det för uppdelat. Det är därför vi gör den här satsningen inför nästa år.

Eleverna som intervjuas av SVT är också positiva till ”satsningen”.

— Ja, egentligen det betyder mycket. För mig egentligen. Jag tror det kommer gå bra. Det kommer gå bra för alla, inte bara för mig och invandrare, säger exempelvis Said Mohammad Hosseini, som gissningsvis studerar ”språkintroduktion”.

Vad de elever som misshandlats under våren tycker om den så kallade värdegrundsdagen som åtgärd framgår dock inte av Västerbottensnytts inslag.

Källa:
SVT Lokala Nyheter Västerbotten 2018-06-08


  • Publicerad:
    2018-06-09 23:50