Riksantikvarieämbetet vill gärna förmedla att man har som uppgift att bevara och försvara svenskt kulturarv. Men eftersom Riksantikvarieämbetet är en statlig myndighet under ett svenskfientligt system, har man även föresatt sig att förvanska Sveriges historia, detta genom en mångkulturell kampanj och det ständiga pratet om att ”Sverige alltid varit mångkulturellt”.

Som en del av det pågående ”mångkulturåret” lanserar nu Riksantikvarieämbetet en mångkulturell kampanj tillsammans med tidningen Gringo.

Att den statliga myndigheten Riksantikvarieämbetet har som uttalad uppgift att bevara och försvara svenskt kulturarv tycks spela mindre roll. Genom några doser av ”dubbeltänk” [läs: George Orwells ”1984”] är det inga problem att både försvara ett kulturarv och på samma gång eftersträva utplånandet av alla ursprungliga kulturer genom en likriktad mångkulturell smältdegel.

Riksantikvarieämbetet ser negativt på att vikingen blivit en symbol för svenskheten varför man nu tillsammans med Gringo skapat en utställning på Birkamuseet, vars syfte är, uppger man, ”avromantisera den bilden [bilden av vikingen som symbol för svenskheten] och dekonstruera myter och förställningar om vikingen och hans tid”.

Ett av språkrören, tillika guide för spektaklet är en främmande kvinna som använder det obskyra namnet Vik-Inga Muhamed. Främlingen, iklädd blågula färger och i något som ska likna en vikingahjälm, gör ett synnerligen obegåvat intryck när hon försöker förklara vad syftet med det hela är:

”Våra hjälmar hade för det mesta inga horn och vi såg inte ut som blondiner allihop, som jag sa är jag till exempel värsta blandningen, och dom flesta jag träffade var som mig. Det är typ som när tidningarna säger att alla blattar är brottslingar [apropå myter, red anm.]. Det är inte sant så klart, och alla vikingar hade inte horn på hjälmen.”

Riksantikvarieämbetet tycks med kampanjen vilja säga att vikingarna, som fått representera svenskheten, hade förbindelser med andra länder och folkslag. Steget från visst handelsutbyte med främmande folkslag under vikingatiden är ju inte särskilt långt från den massinvasion av miljontals främlingar vi möter under modern tid, eller?

I en intervju i tidningen Forskning & Framsteg säger Ewa Bergdahl, enhetschef för kulturarvsturism på Riksantikvarieämbetet, att ett syfte med utställningen är att ”även nya svenskar får känna sig representerade.” Men dessvärre för dessa nya ”svenskar” så har de inga som helst blodsband till våra förfäder. Riksantikvarieämbetets ambition tycks dock vara att ändra på detta genom systematisk hjärntvätt och förvanskning av historien.


  • Publicerad:
    2006-09-26 00:00