EKONOMI. Blancolånen i Sverige ökar kraftigt både i tillväxttakt och storlek enligt ny statistik från SCB. Allt fler tar lån utan säkerhet för att exempelvis finansiera kontantinsatsen vid bostadsköp.

Siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) visar att blancolånen ökar i Sverige. Tillväxttakten för konsumtionslån i landet låg på 4,9 procent i september vilket är en ökning från 3,9 procent i augusti. Hushållens konsumtionslån, där blancolån ingår, uppgår totalt till 185 miljarder kronor. 2010 var motsvarande siffra 120 miljarder kronor.

Allt fler tar riskfyllda blancolån för att exempelvis finansiera kontantinsats vid bostadsköp.

— Trenden kom med bolånetaket. De med svagast ekonomi tvingas att komplettera med blancolån, med högre ränta. Vilket gör att de får ännu svårare att amortera ned sina lån, säger Johan Nordenfelt som är informationschef på Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Emma Persson är boendeekonom på SBAB och hon förklarar att bostadsköpare med dålig ekonomi väljer att ta lån utan säkerhet istället för att under en längre tid försöka spara ihop till kontantinsatsen.

— För människor som inte inte har ett stort sparkapital eller en bostad att belåna kan den enda möjligheten vara att låna ihop till kontantinsatsen. Med de långa spartider som krävs för att få ihop till de stora summor som behövs så kan jag mycket väl tänka mig att blancolån är det enda alternativet för en del, säger Persson.

Mäklarna på Swedbank Fastighetsbyrån och Erik Olsson Fastighetsförmedling anser att det under lång tid blivit allt vanligare att föräldrar hjälper sina barn genom att exempelvis belåna sina bostäder.

— Det är klart att blancolån kan förekomma. Men det vanligaste är att man som förstagångsköpare tar hjälp av föräldrarna för att få ihop till en kontantinsats, säger Johan Vesterberg som är presschef för Swedbank Fastighetsbyrån.

Källa:
Riskfyllda blancolån ökar – nu varnar mäklarna


  • Publicerad:
    2016-11-06 12:00