RYSSLAND. Den ledande Putinkritikern i Ryssland intensivvårdas på sjukhus i Sibirien.

Alexey Navalny 2017. Foto: Evgeny Feldman (CCBY-SA 4.0)

Den ryske oppositionspolitikern Alexej Navalnyj som är starkt kritisk till landets president Vladimir Putin ligger i koma och vårdas nu i respirator på ett sjukhus i Sibirien.

Han befinner sig i ett stabilt men kritiskt tillstånd, skriver hans talesman Kira Jarmysj på Twitter.

Vi förmodar att Aleksej förgiftades av någonting som blandats i hans te. Det var det enda han drack i morse. Läkarna säger att giftet absorberats snabbt på grund av den varma drycken”, skriver Jarmysj på Twitter.

Navalnyj  var på väg med flyg från den sibiriska staden Tomsk till Moskva, när han hastigt insjuknade. Flygningen avbröts och flygplanet landades i Omsk där han nu intensivvårdas på grund av ”ett allvarligt tillstånd”.

44-årige Aleksej Navalnyj som är jurist och antikorruptionsaktivist befann sig på en kampanjresa inför septembers ryska regionala val när han blev sjuk. En annan passagerare på flygplanet från Tomsk skriver på sociala medier att Navalnyj ”skrek av smärta” under flygningen, enligt TT.

Men en doktor vid sjukhuset i Omsk säger till reportrar på plats att det ännu inte är bekräftat huruvida Navalnyj förgiftats, och att ”naturlig förgiftning” är en av flera förklaringar som övervägs.

Enligt TT uppger dock den ryska nyhetsbyrån Interfax att läkarna preliminärt har diagnostiserat Navalnyj med förgiftning av en oidentifierad hallucinogen substans.

Jarmysj fortsätter att uppdatera situationen på Twitter. Enligt henne är vårdmöjligheterna på sjukhuset undermåliga och Navalnyj behöver flyttas till ett sjukhus som kan erbjuda bättre vård. Men Navalnyjs sällskap har ännu inte fått veta vilken diagnos läkarna ha ställt.

De får heller inga dokument som gör det möjligt för dem att låta transportera honom till ett annat sjukhus, skriver hon. Samtidigt hävdar läkarna att Navalnyj är i för dålig kondition för att flyttas.

För en stund sedan twittrade Kira Jarmysj att utredare konfiskerat både Alexej Navalnyjs och hans hustru Yulia Navalnyjs tillhörigheter.

Alexej Navalnyj har frihetsberövats flera gånger de senaste åren, bland annat för att ha organiserat regeringskritiska protester. Han har också dömts till flera fängelsestraff.


  • Publicerad:
    2020-08-20 17:15