RYSSLAND Den ryska ”bögpropagandalagen” från 2013 tycks få sällskap av en ny lag som nu i förslagsform ligger uppe för parlamentet att ta ställning till. Lagen förbjuder homosexuella relationer i film och på TV.

Nordfront har ett flertal gånger beskrivit hur Ryssland står upp mot homopropanda.

Ett lagförslag som skulle innebära ett slut för skildrandet av homosexuella relationer i filmer och på TV ligger nu uppe för granskning av ryska parlamentet, uppger vice ordföranden i Rådgivande församlingens kommitté för familjefrågor, kvinnor och barn.

Vitaly Milonov från det styrande partiet Förenade Ryssland bekräftade på måndagen för nyhetsbyrån RIA Novosti att lagen kommer att granskas av Statsduman samt att arbetet med lagtextens exakta utformning pågår.

Den rättsliga lösningen på denna situation ligger precis runt hörnet” försäkrade han.

Milonov, en högprofilerad parlamentsledamot, betonade att folk bör ha rätt att begära av statens tillsynsmyndigheter att man förbjuder exponering av hbtq-innehåll.

Den som så önskar kan själv skaffa sig tillgång till sådana videor, precis som fallet är med pornografi” anmärkte han och tillade att det finns ett generellt krav från allmänheten på att slippa bli utsatt för homosexuella scener.

80% accepterar inte homorelationer i film och på TV

En undersökning presenterad av Ryska forskningscentret för folkopinion (VtsIOM) tidigare på måndagen visar att 80% av respondenterna anser det vara oacceptabelt att för allmänheten visa homosexuella relationer i filmer och TV-program med en åldersgräns på 18 år, medan 57% av ryssarna uppger att allt förevisande av scener som inkluderar vad de betraktar som ”sexuell avvikelse” ska förbjudas.

Övervägandet av en lagstiftning mot innehåll, som skildrar homorelationer, sammanfaller med en anmärkning av en medlem i Rysslands Presidentråd för Civilsamhället och Mänskliga Rättigheter, där han för affärstidningen Vedomosti beskriver en katalog som han upprättat över ”toxiskt innehåll” på internet.

Här flaggas ämnen såsom radikalfeminism, ”barnfria” livsstilar, tillika saluförandet av homosexualitet och tidelag.

Milonovs starka uttlanden

Milonov, känd för sina ”inflammatoriska anmärkningar om hbtq+” framkallade i augusti en reaktion från Rysslands Råd för Mänskliga Rättigheter efter att han beskrivit homosexuella människor som befinnande sig på ”det lägsta utvecklingsstadiet i djurvärlden”.

Han efterlyste i sammanhanget även ”sterilisering av landets bögpopulation, precis som för vildkatter” – medan ordföranden för rådet Valery Fadeev uppmanade honom att ”vakta sin tunga” på detta område.

Ryssland antog 2013 vad som ofta benämnts en ”bögpropagandalag” vilken påbjuder restriktioner för innehåll som bedöms sprida ”icke-traditionella sexuella värderingar bland minderåriga”.

Lagen har såväl inom landet som internationellt mött kritik för att ”kränka hbtq-rättigheter”.

President Vladimir Putin har dock konsekvent försvarat lagstiftningen och försäkrat att den ”inte har något att göra med förföljelse av individer för deras sexuella orientering”.

Tillfrågad av journalister 2014 om sin syn på saken, svarade den ryske ledaren till exempel:

Jag bryr mig inte om en persons sexuella orientering, och jag känner själv några som är bögar. Vi är goda vänner. Jag är inte fördomsfull på något sätt.