RYSSLAND. I Ryssland har det nu godkänts en lag som förbjuder vissa utländska samkönade par att adoptera. Detta efter en omröstning i Rysslands lagstiftande församling Duma.

ryssland

Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev har skrivit på en lag som gör det förbjudet att adoptera barn för utländska homosexuella par såväl som ogifta medborgare i länder där samkönade äktenskap är tillåtna. Lagen godkändes efter en omröstning i Duma, landets lagstiftande församling och trädde i kraft i onsdags.

I ett dokument som finns på den ryska regeringens hemsida står det att adoption tillåts för vuxna av endera kön med två undantag: samkönade par (både gifta och ogifta) från länder där samkönade äktenskap tillåts, exempelvis Sverige, och ogifta personer från samma länder.

De nya lagändringarna sänker även övervägningstiden för blivande adoptivföräldrar från 15 till 10 dagar samt slopar kravet på att blivande adoptivföräldrar ska få det officiellt bekräftat att deras hem lever upp till kraven för hygieniska förhållanden.

Idén om förbud av adoption för samkönade par uppstod i Ryssland år 2013 då tillåtandet av samkönade äktenskap diskuterades i Frankrike. Till slut beslutade franska lagstiftare om legalisering av samkönade äktenskap trots en del protester.

Rysslands president Vladimir Putin har tidigare sagt att han skulle understödja ett förbud av adoption för utländska samkönade par ifall det godkändes av parlamentet. Han har även starkt motsatt sig legalisering av samkönade äktenskap i Ryssland och menar att en legalisering skulle kunna leda till våldsupplopp i vissa delar av landet.

Från och med 1 januari 2013 har Ryssland infört ett totalförbud mot adoptioner för amerikanska par och proxyorganisationer, detta som svar på det amerikanska rättssystemet bristande samarbetsvilja i fall där ryska adoptivbarn misshandlats och mördats av sina amerikanska adoptivföräldrar.

Lagen, Jakovlevlagen namngavs efter Dima Jakovlev, en tvåårig rysk pojke som dog av värmeslag i juli 2008 efter att hans amerikanska adoptivfar låst in honom i sin bil i åtta timmar i varmt väder. Fadern åtalades för dråp men frikändes vilket fick flera ryska diplomater samt massmedia och allmänheten att rasa.

Sent i januari detta år meddelade utrikesministeriets representant för mänskliga rättigheter, Konstantin Dolgov, att det inte finns några planer på att utöka Jakovlevlagen till att omfatta andra länder än USA. Han sade även att lagen visat på framgång men medgav att det fortfarande fanns problem och att inte alla barn vars adoptioner ställts in i och med ändringarna ännu funnit nya familjer i Ryssland.

Källa:
Russia bans adoptions by foreign same-sex couples


  • Publicerad:
    2014-02-16 18:40