UTRIKES. Ryssland går med på att Turkiet invaderar Syrien för att trycka tillbaka kurder. Men inte permanent och inte helt utan kontrollmekanismer.

I den ryska staden Sotji hölls idag ett nästan sju timmar långt möte mellan Rysslands president Vladimir Putin och dennes turkiske kollega Recep Tayyip Erdogan angående situationen i Syrien.

De kom där fram till att den kurdiska SDF-milisen kommer att dra sig tillbaka 3 mil från den turkiska gränsen. Samtidigt får Turkiet rätt att befästa delar av den 32 kilometer djupa säkerhetszon som de velat skapa genom sin invasion. Andra delar av området kommer att patrulleras av syriska regeringstrupper tillsammans med ryska och på vissa ställen även turkiska diton.

Även Syriens president Bashar al-Assad stöder avtalet, vilket antytts ovan. En anledning kan vara Putins krav på att avtalet inte ska hota Syriens territoriella integritet och att all utländsk militär inblandning i slutändan ska upphöra.

Ryssland var även noga med att de många IS-fångar som SDF tillfångatagit inte ska tillåtas fly i kaoset av Turkiets invasion och kurdernas reträtt.

Källa:
Russian & Syrian forces to deploy to northeastern Syria outside Turkey operation zone – Putin-Erdogan agreement


  • Publicerad:
    2019-10-22 23:30