NORDEN Den ryska säkerhetstjänsten SVR hävdar att USA planerar en propagandakampanj riktat mot Sverige och Finland för att sätta skräck i befolkningen. Kampanjen ska handla om att Ryssland vill attackera länderna militärt.

Under torsdagen har Ryska federationens yttre underrättelsetjänst (SVR) publicerat ett pressmeddelande där man varnar för en amerikansk ”propagandakampanj” riktad mot Sverige och Finland.

Man jämför planen med den så kallade McCarthyismen under 1940 – 1950-talet i USA, vilket var en kampanj för att skapa rädsla för kommunismen och Sovjet.

Enligt SVR är detta ett led i det amerikanska utrikesdepartementets bredare mål att vända ”hela det internationella samfundet” mot Ryssland. Man hävdar att det snart kommer att dyka upp ett stort antal filmklipp på sociala medier som ska demonstrera ”allvaret i det ryska hotet” och skapa ”allmän rädsla” för ”Moskvas territoriella aptit”, enligt pressmeddelandet som citeras av RT.

Vidare hävdar SVR att kampanjen ska framstår som en ”andlig impuls” från en rad oberoende experter och journalister. Efter detta är planen enligt SVR att högt uppsatta politiker och tjänstemän i Sverige och Finland kommer att ”börja kasta sig ut genom fönstren och skrika ’ryssarna kommer, ryssarna kommer! De är överallt'”.

Två som nämns specifikt vid namn som nyckelspelare i kampanjen är Sveriges överbefälhavare Micael Bydén och Finlands president Alexander Stubb.

Spionorganisationen skriver också att den svenska och finländska eliten ”likt flitiga elever” har tränats i att upprepa ”ryss-fientliga mantran från sina amerikanska herrar utan att tveka”.