EUROPA Ett hot om krig i Östersjön, hävdar Natoländerna kring Östersjön. Men enligt Kreml hade utspelet om de territoriella havsgränserna inget med krig eller politik att göra.

Under onsdagen spreds en nyhet om att Rysslands försvarsdepartement hade publicerat ett utkast till förslag om att utöka ryskt territorialvatten i Östersjön och att de nya gränserna ska dras innan årets slut. Utkastet kom att tas bort, men väckte ramaskri i Nato-länderna kring Östersjön som såg det som ett hot om krig.

Enligt utkastet har Ryssland för avsikt att flytta gränsen i Finska vikens östra delar – i närheten av de ryska öarna Hogland, Sommarö, Rödskär, Lilla Tytärskär och Vigrund, skriver svenska Yle. Enligt dokumentet måste gränserna ändras eftersom de småskaliga sjökort som användes för att fastställa dem inte längre överensstämmer med ”den moderna geografiska situationen”.

Finlands tidigare ambassadör i Moskva, Hannu Himanen, anser att utspelet är så provokativt att Finland bör skicka örlogsfartyg till den östra delen av Finska viken, för att markera mot Ryssland.

— Om och när ärendet framskrider bör Finland meddela att vi inte erkänner gränsdragningen, säger han till HBL.

Finlands statsminister Petteri Orpo lät inte fullt så dramatisk under en pressträff på onsdagen.

— På finskt vis ska vi mycket grundligt utreda vad det är fråga om, och dra slutsatser efter det. För stunden ser jag ingen anledning till större oro, sa Orpo enligt Hufvudstadsbladet.

Senare under onsdagen skrev de ryska nyhetsbyråerna TASS och RIA Novosti att utkastet handlade om att Ryssland överväger att ”justera koordinaterna för punkter där det beräknar Rysslands territorialvatten intill flera Nato-medlemmar, särskilt i Östersjön”, rapporterar RT,

Kremls talesperson Dmitrij Peskov valde också att dementera narrativet hos Nato-länderna och bedyrade att det ”fanns inget politiskt överhuvudtaget” i utdraget och att reaktionen hos det västliga blocket är ett utfall av det spända geopolitiska läget.

— Ni ser hur spänningarna eskalerar, nivån av konfrontation, särskilt i Östersjöregionen, sa Peskov.