INRIKES Säpo höjde under torsdagen terrorhotet mot Sverige till den näst högsta nivån. Men enligt terrorforskaren Magnus Norell går Säpos utspel ”inte att få ihop”.

Under torsdagen beslutade Säpo att höja terrorhotsnivån mot Sverige från 3 till 4, från förhöjt till högt hot. Nivån är nu på skalan näst högsta nivå och den högsta på sju år.

— Vi har gått från att betraktas som ett legitimt mål till ett prioriterat mål för våldsbejakande islamism globalt, förklarade Säpo-bossen Charlotte von Essen.

Samtidigt uppmanade spionorganisationen allmänheten att ”fortsätta leva sina liv som vanligt”. Något som helt enkelt inte går ihop enligt terrorforskaren Magnus Norell, som riktar skarp kritik mot Säpos utspel.

— Det är konstigt att man ska leva som vanligt och sen höjer man till fyra. Det är en motstridighet här som inte går att få ihop. Det man säger åt folk är att det blir farligare men samtidigt säger man att lev som vanligt men var försiktiga, hur då? Det får man inga svar på, säger Norell till TV4 Nyheterna.

Enligt Norell är Säpos olika uttalanden kring beslutet ”extremt generella och vaga”, vilket tyder på att det inte finns något konkret ökat hot utan bara en ”ökad ljudnivå” från grupper som ogillar Sverige.

— Det här spelar i händerna på de som vill Sverige illa, det lönar sig att låta mycket och att agera verbalt framförallt – för då händer det saker i Sverige och det här ett ju ett tecken på det. Jag hade önskat att de inte hade höjt utan att de hade suttit still i båten och haft is i magen, säger Norell vidare.