INRIKES. Säkerhetspolisen (SÄPO) har kopplats in i en utredning gällande mordförsök i Gävle. Anledningen är att man misstänker inblandning från främmande makt. 

Säkerhetspolisen, (SÄPO) deltar nu i en utredning gällande ett mordförsök i Gävle. Det är två ryska medborgare som är misstänkta för mordförsök på en tjetjensk bloggare, som bor i Gävle.

Säpo misstänker nu att mordförsöket har utförts med inblandning från främmande makt.

— Främmande makts aktiviteter och angrepp mot Sverige har intensifierats och breddats. Att en annan regim kan misstänkas ligga bakom ett mordförsök ser Säkerhetspolisen som ett exempel på hur underrättelseverksamheten har förändrats, säger Daniel Stenling, chef inom kontraspionage vid Säkerhetspolisen, i ett pressmeddelande.

Säpo nämner ingenting om vilken främmande makt som kan vara inblandad, men både de två misstänkta männen och brottsoffret har ursprung i Ryssland. Därför har en del dragit slutsatsen att Säpo indirekt anklagar den ryska staten för inblandning i mordförsöket.

Stora delar av förundersökningsprotokollet har sekretessbelagts på grund av de känsliga uppgifterna. Det återstår att se om fler uppgifter i ärendet kommer att offentliggöras.


  • Publicerad:
    2020-10-30 13:10