OPINION. Sverigedemokraterna fortsätter att vara landets största parti i en ny mätning gjord av Yougov. I samma mätning får Miljöpartiet sin lägsta siffra sedan riksdagsvalet.

I en färsk opinionsundersökning framtagen av Yougov framgår det att Sverigedemokraterna fortsätter att vara Sveriges största politiska parti och att Miljöpartiet får sin lägsta siffra sedan förra riksdagsvalet.

SD gör en liten ökning från 26,7 procent till 26,9 procent medan MP minskar med en hel procent från 5,5 procent till 4,5 procent. Värst är det för Kristdemokraterna som sjunker från 3,6 procent till 2,8 procent.

Den ”politiska experten” Stina Morian påstår att detta skulle bero på att man gav vika för regerings krav på skärpta regler i invandringspolitiken.

— Deras väljare blev oerhört besvikna på uppgörelsen eftersom MP hade lovat att inte ge efter. Även de interna striderna som uppstått inom partiet efter beslutet har försvagat partiet, påstår hon.

Enligt Morian beror Kristdemokraternas låga stöd bland annat på att man ”dödade” decemberöverenskommelsen.

— De har uppenbarligen inte alls tjänat på att döda decemberöverenskommelsen. De har alltid varit små och klarat sig på stödröster, så den här siffran visar nog deras egentliga stöd, hävdar Morian.

Samtidigt som Miljöpartiets och Kristdemokraternas stöd minskar kraftigt i Yougovs opinionsundersökning så rasar Socialdemokraterna i en ny mätning från Aftonbladet/Inizio.

Partiet minskar med 2,7 procent och får endast 23,1 procent. Det låga resultatet är ungefär lika lågt som under Håkan Juholts tid som partiledare. I samma undersökning får Sverigedemokraterna 22,2 procent och ligger tät intill Moderaterna som får 22,7 procent. KD är även här under riksdagsspärren.

Källor:
Yougov: MP:s lägsta siffra sedan riksdagsvalet
Socialdemokraterna rasar med 2,7 procentenheter


  • Publicerad:
    2015-12-16 21:05