POLITIK. Enligt en ny mätning som Statistiska Centralbyrån (SCB) gjort visar nya rekordsiffror för SD som bara tycks öka. Samtidigt visade mätningen att både S och M backar.

mätning

Under tisdagsförmiddagen presenterade SCB resultatet av sin senaste partisympatiundersökning. Resultatet visade att Sverigedemokraterna var de stora vinnarna, som ökade med hela 7 procentenheter. I valet 2014 fick de 12,9 men idag ligger de alltså på 19,9 procent.

Samtidigt som mätningarna visar att det går framåt för SD så visade den också att det går sämre för både Socialdemokraterna (S) och Moderaterna (M) som backade i mätningarna. S backade med 3,4 procentenheter samtidigt som förtroendet för M minskade med 1,7 procent.

Även en annan färsk opinionsundersökning, Svensk Väljaropinion, som Novus sammanställer för Sveriges Radio Ekot, visar att regeringspartierna backar medan SD går framåt. I den mätningen fick Socialdemokraterna 25,8 procent, Vänsterpartiet fick 6,9 procent och Miljöpartiet landade på 6,4 procent. Det är den lägsta siffran som MP fått sedan Novus började göra sina mätningar 2010.

Sverigedemokraterna ökade dock i den mätningen också och landade på 19,1 procent.

På frågan om vad SD:s partiledare, Jimmie Åkesson, tror att uppgången beror på svarade han:

— Allt fler väljare prioriterar invandringspolitiken till följd av den ansvarslösa politik som bedrivits av både den nuvarande och den förra regeringen. Vår analys har nu till stora delar bekräftats också av andra partier, vilket såklart ökat väljarnas förtroende för oss generellt.

Källor:
Partisympatiundersökningen november 2015
SCB: Var fjärde man skulle rösta på SD


  • Publicerad:
    2015-12-01 10:15