POLITIK. Enligt en ny mätning som Statistiska centralbyrån (SCB) gjort visar att SD ökar medan stödet för Folkpartiet och Socialdemokraterna minskar.

Mätningen visar att Socialdemokraterna backar med 1,9 procentenheter och Folkpartiet backar till 4,9 procent vilket är den lägsta siffran i SCB:s undersökning sedan 2001. Moderaterna har ökat sedan i höstas med 1 procentenhet, och skulle få 25,2 procent om det vore val idag

Alliansen är nu större än de båda regeringspartierna, men lägger man till Vänsterpartiet, då är fortfarande det rödgröna blocket större än alliansen, men gapet minskar.

SCB:s mätning visar dock att Sverigedemokraterna ökat till 14,5 procent, vilket är den högsta siffran som SCB uppmätt för Sverigedemokraterna. Ökningen beror troligtvis på att tidigare röster för Socialdemokraterna och Moderaterna har gått över till SD.

På frågan om vad ökningen beror på svarar SD:s partisekreterare Richard Jomshoff följande:

— Många människor reagerar starkt på tiggerifrågan. Man reagerar på att asylmottagandet är så extremt högt jämfört med andra länder, vilket skapar ett missnöje. Det är den frågan som får dem att komma till oss.

Källa:
FP får sämsta stödet på 14 år


  • Publicerad:
    2015-06-03 19:30