POLITIK SD-politikern Rebecca Ädel avgår efter att hennes påstådda kopplingar till tidningen Nordfront hängts ut i Expressen.

Sverigedemokraterna i Nynäshamn meddelar efter en blixtsnabb internutredning att den tidigare kommunpolitikern Rebecca Ädel utesluts från partiet.

Den 32-åriga lärarinnan röstades in i Nynäshamns kommunfullmäktige nu i september efter att ha fått flest personröster i kommunen.

Påstås ha arbetat med Nordfront

Uteslutningen kommer efter ett reportage i Expressen, där man tillsammans med den vänsterextrema underrättelsetjänsten Expo hävdar att Ädel för tio år sedan var en medarbetare på tidningen Nordfront.

Expressen skriver i sin artikel att Ädel började arbeta med Nordfront 2011 (trots att Nordfront inte existerade förrän 2012, reds anm), då hon inledningsvis påstås ha ägnat sig åt korrekturläsning, för att senare publicera egna artiklar under pseudonymen Rebecca Olofsson.

Den utpekade skribenten har i artiklar beskrivit sig som nationalsocialist, och berört ämnen som kulturmarxistisk propaganda i skolan, träning och nationalsocialistisk aktivism.

Vidare var skribenten starkt kritisk till skolan, som hon kallade ”den värsta indoktrineringsanstalten genom tiderna”. Till Expressens förskräckelse har skribenten även använt ordet ”neger”. Hon har också berömt Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg som en god talare, samt själv fått beröm av Nordfronts tidigare chefredaktör Fredrik Vejdeland.

Expressen kritiserar Ädel för att ha blivit inbjuden till Nordiska motståndsrörelsens 1 maj-demonstrationer 2018, som hon ändå inte deltog i. Samt för att ha ”fel” vänner på Facebook.

Jagades av David Baas i kommunfullmäktige

I Expressens filmreportage ser man hur Ädel jagas runt i lokalen av tidningens ökända journalist David Baas, som försöker ifrågasätta hennes påstådda arbete med Nordfront.

— Rebecca, du önskar livet ur politiska motståndare, gnäller en uppgiven David Baas medan hon går därifrån.

I reportaget avfärdar Ädel uppgifterna som ”inte sanna” och ”medielögner från Expressen”.

Utesluts ur SD och pudlar

Uppgifterna som framkommit är synnerligen allvarliga och har ingen som helst plats i partiet. Vi har därför påbörjat en process hos partiets medlemsutskott där ärendet kommer att utredas i enlighet med våra interna rutiner”, skriver SD:s pressavdelning i en kommentar till SVT.

Med anledning av medieuppmärksamhet runt Rebecca Ädel vill Sverigedemokraterna Nynäshamn understryka att vi inte står bakom något av det som framkommit i reportagen och tar helt avstånd från all typ av främlingsfientlighet, rasism och nazism”, skriver partiets lokalavdelning på sin hemsida.

Under dagen har Ädel publicerat ett offentligt brev, där hon i någon mån erkänner samröre med Svenska motståndsrörelsen (nuvarande Nordiska motståndsrörelsen) och pudlar inför allmänheten. I brevet skriver hon att hon nu ”tar avstånd från allt som har med nazism och rasism att göra” och ”värnar demokrati och allas lika värde”.

Hon skyller vidare sitt tidigare engagemang på ”en tuff barndom”.