SVERIGEDEMOKRATERNA Sverigedemokraterna tycker att den svenska grundlagen är omodern och de vill nu reformera den. Bland annat ska det bli brottsligt att skända den svenska flaggan.

Sverigedemokraterna anser att grundlagen är omodern och att den behöver reformeras. De vill nu ändra regeringsformen på ”nationella socialkonservatismens grunder”. De menar att det har hänt mycket sedan grundlagen skrevs på sjuttiotalet, att samhället har förändrats i grunden och att människors politiska åsikter har svängt.

— Sammanhållningen är helt annorlunda. Man kan se på vilket område man vill hur samhället fungerar så är det väldigt annorlunda jämfört med hur det var för 50 år sedan, säger SD:s ledamot i Konstitutionsutskottet Matheus Enholm, en av dem som skrivit motionen.

Enligt Aftonbladet är ett av förslagen är att helgdagarna ska grundlagsskyddas. De helgdagar som ska grundlagsskyddas ska vara sekulära, kristna eller hedniska. Sverigedemokraterna vill även ersätta första maj med någon annan dag såsom exempelvis Veterandagen eller Engelbrektsdagen.

— Att man ska fira en politisk dag för några få enskilda partier. Det kan vi inte tycka är rimligt. Hade man gjort om den till en demokratins dag till exempel, då hade det varit en annan sak. Då kunde alla partierna äga den dagen, säger Matheus Enholm till Aftonbladet.

De vill även införa en ny flagglag i grundlagen. SD vill att endast den svenska, regionala och enskilda myndigheters flaggor ska tillåtas på offentliga byggnader. Det ska även bli brottsligt att skända den svenska flaggan om syftet är att uttrycka missaktning för Sverige och svenskarna, enligt SD-motionen.

— Att det skulle vara yttrandefrihet att få elda den, det vet jag inte om det är rimligt i vårat land och med våran nationalsymbol, säger Matheus Enholm.