MALMÖ I sista sekund portades Sverigedemokraterna från att delta officiellt i en demonstration för Ukraina som ägde rum i Malmö i lördags. Bakom beslutet låg påtryckningar från bland annat Vänsterpartiet.

Sverigedemokraterna i Malmö ville gärna delta i en demonstration för Ukraina, som arrangerades Malmö against the war och den ukrainska organisationen Poruch i lördags.

SD:s oppositionsråd Magnus Olsson skulle till och med hålla tal, men hans inbjudan ska ha dragits tillbaka på torsdagskvällen, uppger Sydsvenskan. Detta efter påtryckningar från ”vissa organisationer, oberoende aktivister och partier” som ska ha meddelat att de ”vägrar att delta när SD aktivt deltar i manifestationen”.

Enligt Fria Tider har Vänsterpartiet tagit på sig ansvaret för att Olsson inte fick hålla tal.

”SD sparkas ut från Ukraina-demonstrationen! Tillsammans med aktivister och organisationer har vi tidigare backat från att delta i lördagens demonstration. Vi kan inte dela talarstol med SD, ett rasistiskt parti som bland annat för mindre än ett år sedan var uttalat kritiska till att ta emot flyktingar från krigets Ukraina. De tillhör den europeiska extremhögern som under lång tid varit tysta om Putins övergrepp mot inte bara Ukraina”, ska Vänsterpartiet i Malmö ha skrivit på sin hemsida.