POLITIK. Justitiekanslern kommer nu att utreda huruvida Sverigedemokraternas kampanj mot det organiserade tiggeriet är brottslig.

SD-kampanj15-08

Samtidigt som Sverigedemokraternas kampanj mot det organiserade tiggeriet har påbörjats i Stockholms tunnelbana har Justitiekanslern fått in 56 anmälningar om tryckfrihetsbrott.

— Det tryckfrihetsbrott som då kan komma ifråga är hets mot folkgrupp. Vi prioriterar sådana ärenden, och inom två veckor, kanske redan denna vecka, bör vi ha ett beslut, säger David Löfgren som arbetar vid JK.

Stockholms lokaltrafik menar dock att de gjort en bedömning utifrån den grundlagsskyddade yttrande- och tryckfrihetslagstiftningen och inte kunnat hitta något som skulle vara olagligt.

— Vi tittar på yttrandefrihetslagstiftningen och har inte kunnat bedöma att det här budskapet strider mot den, säger Jesper Pettersson på SL:s presstjänst.

Trots det har flertalet yttrandefrihetshatare under kvällen samlats för att protestera mot Sverigedemokraternas kampanj.

— Det handlar inte om yttrandefrihet, utan om att man kränker bara en viss grupp och det är romer. De mest utsatta i Europa, migranter som kommer hit och försöker överleva. Hur skulle det inte vara stötande?, säger Emir Selimi som kommer att hålla tal under kvällens demonstration och är ordförande för den zigenska organisationen Unga romer.

Källa:
SD-reklam mot tiggeri fall för JK


  • Publicerad:
    2015-08-04 19:15