SPORT Tennisspelaren Novak Djokovic vägrade berätta huruvida han vaccinerat sig mot covid-19 eller ej i samband med att han skulle delta i Australian Open. Nu har australiensiska myndigheter meddelat att han måste lämna landet.

Den 17 januari hålls tennisturneringen Australian Open i Melbourne. En av de tilltänkta deltagarna är den serbiske stjärnan Novak Djokovic, som dock vägrade uppge huruvida han vaccinerat sig mot covid-19 eller inte inför turneringen.

Inledningsvis ska det australiska tennisförbundet och delstaten Victorias hälsodepartement ha utfärdat något slags undantag från reglerna som säger att man måste uppvisa minst två vaccindoser mot covid-19 för inresa till Australien och för att delta i Australian Open.

När Djokovic landade i Australien under onsdagen ska han trots detta ha förhörts under flera timmar av gränspolis. Tennisstjärnan vägrade dock svara på frågan om han tagit vaccin mot covid-19, varför hans visum nekades.

Han har efter detta förts till ett hotell utanför Melbourne där han hålls isolerad tills en utvisning kan verkställas.

Enligt den australiensiska gränspolisen beror det hela helt enkelt på att han ”misslyckats med att uppvisa ett lämpligt bevis” för att han vaccinerat sig.

”Icke-medborgare som inte innehar ett giltigt visum vid ankomst eller som har fått sitt visum inställt kommer att frihetsberövas och avlägsnas från Australien”, skriver gränspolisen i ett uttalande som citeras av BBC.

Gränspolisen får också stöd av landets regim. På Twitter skriver Australiens premiärminister Scott Morrison:

Regler är regler, särskilt när det kommer till våra gränser. Ingen står ovanför dessa regler. Våra starka gränsåtgärder är en viktig orsak till att vi hör till länderna med minst coronarelaterade dödsfall i världen, och vi kommer fortsätta vara vaksamma.

Djokovic har överklagat beslutet, som kommer att tas upp i en domstol på måndag. Han får också stöd av Serbiens premiärminister Aleksandar Vucic som fördömer Australiens agerande.

— Jag sa att Serbien står bakom honom. Våra myndigheter gör allt för att se till att trakasserierna mot världens bästa tennisspelare slutar på en gång, sa Vucic efter att ha pratat med Djokovic under kvällen.