IDROTT Världsettan i tennis har vägrat att vaccinera sig. Nu verkar den regerande Australian Open-vinnaren få spela turneringen trots Australiens drakoniska lagar.

Stater tillsammans med idrottsförbund och medias stigmatisering har gjort allt de kan för att tvinga idrottare att vaccinera sig mot corona. En som dock stått emot trycket är världsettan i tennis Novak Djokovic.

I april förra året sade världsettan att han är emot vaccination och månaden efter att ingen har att göra med om han är vacinerad eller inte.

”Jag kommer att hålla beslutet om jag ska vaccinera mig eller inte för mig själv. Det är ett intimt beslut, och jag vill inte spela med i det här spelet mellan dem som är pro eller anti vacciner, som media tyvärr skapar nu för tiden.”

Djokovic är nu på plats i Australien för att spela Australian Open trots att turneringen i grunden kräver vaccinpass för spelarna. Djokovic har fått dispens att spela vilket har lett till upprörda artiklar i liberal media.

Att neka Djokovic att spela är av förståeliga skäl svårt. Förutom att vara världsetta har han vunnit grand slam-turneringen nio gånger och stått som vinnare de tre senaste åren. Att neka Djokovic att spela skulle minst sagt förstöra turneringen.

Detta är dock vad Australiens premiärminister Scott Morrison är inne på. Morrison hotar med att regeringen ska blanda sig i och se till att Djokovics ”skickas hem” om det medicinska undantag som läkare utfärdat för honom inte håller. Det återstår att se om världsettan står spelar när Australian Open inleds den 17 januari.

Liberaldemokratiska Australien har under en längre tid några av världens mest drakoniska coronarestriktioner vilket lett till omfattande protester, däribland från tiotusentals byggnadsarbetare som regeringen krävt ska vaccinera sig om de vill behålla jobbet. Demonstrationerna har också mötts av kraftigt polisvåld.